Matilda Åhlund (orange tröja) är med då gravid kvinnor och andra sympatisörer ockuperar sjukhuset i Sollefteå i protest mot nedläggningen av förlossningsavdelningen, som ska stänga på onsdag. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Kurs i bilfödsel drar i gång

Uppdaterad
Publicerad

– Det är klart att man är lite rädd. Vi får tolv mil till BB. På tolv mil hinner mycket hända.

Det säger Daniel Arvidsson i Långsele som väntar barn tillsammans med sin sambo i maj.

De är två av deltagarna när kursen i bilförlossning i kväll drar igång.

För Daniel Arvidsson, 36, och hans sambo Sofia Byström, 22, är nedläggningen av BB i Sollefteå ett tungt besked.

– Om man inte ska tänka på att vårda sitt språk så är det ju för jävligt, säger Daniel Arvidsson till TT.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Han och hans familj bor i Långsele, några kilometer utanför Sollefteå. I maj väntas barn nummer två och oron för att tvingas föda i bilen är påtaglig.

– Andra barnet kan ju gå ändå fortare. Det kan komma i bilen på väg ner, säger Daniel Arvidsson.

Oron stor

Sedan förlossningsavdelningen i Sollefteå i tisdags stängdes för gott måste gravida i trakten resa till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda på sjukhus. I vissa fall rör det sig om resor på mer än 20 mil.

Protesterna har varit högljudda, bland annat har entrén till sjukhuset i Sollefteå ockuperats.

ABF:s kurs i bilförlossning har bidragit till att fästa uppmärksamheten på frågan, och blev till och med en internationell nyhet. Men syftet är framför allt att göra blivande föräldrar tryggare, enligt verksamhetschef Stina Näslund.

– Många är livrädda för att åka den här vägen, det finns ingen belysning, knappt någon bebyggelse och är väldigt taskig mobiltäckning. Kursen kommer att behandla rent praktiskt vad man gör om det skulle vara dags under resans gång, säger hon.

Läs även: ”Ren skrämselpropaganda”

Praktiska moment

Åtta blivande föräldrar har anmält sig. Kursen leds av barnmorskor och tanken är att vara så handfast som möjligt.

– Vi kommer att ha en bil där vi visar på hur man kan göra. Det beror lite på om man är stor eller liten, om det är bäst att föda fram eller bak. Vad man gör om vattnet går, var man ringer och vilken utrustning man bör ha i bilen, pannlampa och någonting att bädda med till exempel, säger Stina Näslund.

Daniel Arvidsson och Sofia Byström fick även när första barnet föddes köra till Sundsvall eftersom BB i Sollefteå var tillfälligt stängt. Det var nervöst, säger han.

– Man visste ju inte vad som väntade. Vattnet hade gått. Förlossningen i Sundsvall var jättebra och försökte lugna oss. Men det spelar ingen roll vad folk säger åt en, man stressar upp sig ändå. Man vill ju liksom inte att det ska gå galet, säger han.

Fler intresserade

Att grundläggande samhällsservice dras in kan få negativa konsekvenser för hela bygden, befarar han.

– BB och sjukhuset i största allmänhet har varit en stor orsak till att vi bor kvar där vi bor. Nu hör man att folk överväger att inte flytta upp hit för att BB läggs ner. Det riskerar att bli en avfolkningsbygd, säger Daniel Arvidsson.

På ABF märker man att Sollefteå inte är ett isolerat fall.

– Många olika avdelningar på olika håll i landet har blivit uppringda av folk som undrar om de också har den här kursen. Det finns många ställen som har längre sträckor till BB – det är en generell glesbygdsproblematik, säger Stina Näslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet