Kyrkan prisar serietecknare

Uppdaterad
Publicerad

Mats Jonson har seriealbum som ”Hey Princess” och ”Mats kamp” i sin bibliografi. Nu får han Svenska kyrkans kulturstipendium för sitt kommande projekt.

Mats Jonsson med rötter i Kramfors, har flera seriealbum bakom sig. I sitt kommande album Nya Norrland, ställs snart avfolkade Bollstabruk mot Stockholmsförorten Midsommarkransen, den ständigt växande. Han borrar i de två orternas olika förutsättningar för saker som kommunal service och församlingsliv. Samtidigt som han söker svar på frågan om varifrån Sveriges välstånd kommer och vart det tar vägen.

Humor och vemod

Nu får han alltså Svenska kyrkans kulturstipendium 2016 med motiveringen:”... för att han med humor, vemod och ilska skildrarsamtidens rörelser och visar de underliggande strömningar som blåser upp en plats och blåser ut en annan, en rörelse han själv är del av, i den existentiella brytpunkten mellan dåtid och framtid.”

Om Mats Jonsson

Mats Jonsson är serietecknare, redaktör, skribent och spoken word artist. Han är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Jonsson har publicerat en rad självbiografiska serieromaner, med utgångspunkt att det mest personliga också kan vara allmängiltigt. Pojken i skogen belönades med Norrländska litteraturpriset och Urhunden för 2005 års bästa svenska seriealbum. Hey Princess har även nått en amerikansk publik. Sedan 2003 är han redaktör för Galago. Jonsson har även medverkat med serier och texter i tidningar och kulturtidskrifter, samt publicerat prosa och barnbok.

Källa Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.