Kyrkostölderna – en bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Från 1999 och fem år framåt plundrades norrländska kapell, kyrkor och museibyggnader på värdefulla konstskatter.

En av teorierna var att utländska ligor härjade i Norrland, men förutom några mystiska brev saknade polisen i princip spår efter tjuvarna. Men efter tips från en antikvitetshandlare fick man till slut fast en 54-årig spanjor och några svenska medhjälpare.

Krucifixet från Tynderö

Kyrkstölder

Stöldhärvan började nystas upp 2005 när en antikvitetshandlare i Skåne köpte ett processionskors från 1400-talet på websidan Tradera för strax under 3 000 kronor. Handlaren blev misstänksam och kontaktade historiska museet i Lund där experter värderade korset till nära en halv miljon kronor. Det visade sig att korset stulits från kapellet på Åstön i Timrå ett år tidigare.

I oktober 2005 grep polisen den 54-årige spanske medborgaren José Arteaga som misstänkt för stölderna. Mängder av stöldgods från svenska kyrkor hittades i lokaler som Arteaga disponerade. I december gjorde polisen husrannsakan i hans bostad på Teneriffa. Även där fann man mängder av stulna föremål som transporterades tillbaka till Sverige. Föremål som Bukowskis auktionsbyrå värderade till fyra miljoner kronor.

Utvisad två gånger

Åtalet mot Arteaga var på över tvåtusen femhundra sidor. Den bild som målades upp var inte bilden av en sympatisk person. Han uppgavs vara en hustrumisshandlare och tyrann som två gånger utvisats ur Sverige.

Han dömdes i slutet av 70-talet till fängelse och utvisning för pälsstölder och knivhot mot två poliser men har sen dess ändå varit i Sverige.

Åtalet

Åtalet mot honom omfattade 32 punkter, de flesta rubricerades som stölder eller grova hälerier. När rättegången avslutades i Sundsvalls Tingsrätt yrkade åklagare Katarina Eriksson på sju års fängelse. Mannens advokat, Johan Sterner, menade att bevisningen mot hans klient var mycket tunn samt att de flesta av brotten måste anses som preskriberade.

Ytterligare tre personer åtalades för inblandning i stölderna. En av dem, en loppishandlare, erkände under rättegången att han tillsammans med Arteaga begått flera inbrott.

Arteaga själv nekade hela tiden till alla brott och anförde att lägenheten på Teneriffa disponerats av en annan person.

Fälldes i Tingsrätten

Tingsrätten gick på åklagarens linje men valde ett mildare straff, fängelse i fyra år och ett halvt år och ett skadestånd på sammanlagt drygt 400 000 kronor. Tingsrätten konstaterade att det i flera fall inte gått att bevisa att Arteaga utfört själva kyrkoinbrotten, däremot att han sålt föremål och därmed gjort sig skyldig till häleri.

Även de tre medåtalade fälldes för sin inblandning. Mannens före detta sambo, en kvinna från Sundsvall, fälldes för häleri och dömdes till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst. De bägge ”loppishandlarna”, en man från Sundsvall och en hemmahörande i Sundsbruk, dömdes till skyddstillsyn och 80 dagsböter för stöld, häleri och vapenbrott respektive villkorlig dom och 200 timmars samhällstjänst för stöld och häleri.

Både Arteaga och åklagaren överklagade domen till Hovrätten.

Hovrätten skärpte straffet

Den 12 oktober 2006 skärpte Hovrätten för nedre Norrland Arteagas straff. Han dömdes till sex års fängelse och närmare en miljon kronor i skadestånd till fjorton olika målsägare.

Enlig hovrättens dom hade han gjort sig skyldig till följande brott: Grov kvinnofridskränkning, olaga hot, grov stöld i 19 fall, stöld i sex fall, häleri i fyra fall, grov varusmuggling, grov smuggling, vapenbrott och brott mot utlänningslagen.

I sin dom slog Hovrätten dessutom fast att Arteaga är den som under signaturen ”AKBR” och ”Jessica” skickat brev till bland annat regeringskansliet. Breven har innehållit kritik mot regeringens sätt att behandla utländska föräldrar och hotat att bränna ner svenska kyrkor. Brev med liknande innehåll har även kvarlämnats på brottsplatser i Haverö och Ragunda kyrkor.

Arteaga dömdes även till livstids utvisning efter avtjänat fängelsestraff.

Den 23 oktober 2009 släpptes José Arteaga från Hall och transporterades till Teneriffa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkstölder

Mer i ämnet