Foto: TT

Läkare skrev ut för mycket narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Trots varningar om missbruk i patientjournalerna fortsatte Sundsvallsläkaren att skriva ut recept på narkotiska preparat.

Det var personalen på ett apotek i Sundsvall som reagerade när en patient fick nya recept på narkotikaklassade läkemedel trots att personen redan hade sådana recept. Apotekspersonalen anmälde läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

IVO:s utredning är nu klar, man har tittat närmare på fem av läkarens patienter och konstaterat att fel begåtts i fyra av fallen. I samtliga fall som granskats fanns redan varningar i patientjournalerna om risk för missbruk.

Dubbel maxdos

Trots varningarna skrev läkaren ut mer narkotikaklassad medicin till sina patienter. En patient som ena dagen nekats nya recept av en annan läkare fick nästa dag 100 tabletter av den nu kritiserade läkaren.

Eftersom läkaren inte angav några uttagsintervall lyckades en annan patient hämta ut dubbel maxdos av sitt läkemedel. En tredje patient fick recept på tre olika preparat trots flera varningar i dennes journal. Läkaren ökade dessutom dosen, utan någon motivation eller dokumentation.

Kritiseras

Inspektionen riktar nu kritik mot läkaren för att han varit oskicklig i sin yrkesutövning. ”En sådan förskrivning överenstämmer inte med vetenskap- och beprövad erfarenhet.” skriver IVO i sitt yttrande. Läkaren har inte heller motiverat, journalfört och följt upp medicineringen tillräckligt.

Manipulativa patienter

Verksamhetchefen för den vårdcentral där läkaren arbetar konstaterar i ett yttrande att ”Det rör sig om en anmärkningsvärd hög förskrivning av beroendeframkallande läkemedel” och ”De granskade patienterna är svårhanterliga och manipulativa”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.