Läkarfacket kritiskt mot nedläggningen i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Den akuta ortopedin vid Sollefteå sjukhus läggs ner och verksamheten överförs till Örnsköldsvik – det beslutade landstingsfullmäktige i går. Läkarfacket i Ångermanland är kritiskt till beslutet.

– När vi förhandlade det här med arbetsgivaren så ställde vi oss oeniga. För det här är ett dåligt underbyggt förslag, säger Lars Rocksén, Ångermanlands läkarförening.

– De besparingar som aviseras kommer till stor del att ätas upp på andra håll. Bland annat primärvården kommer att ta en ökad del. Det kommer också att innebära transporter kors och tvärs över länet i en karusell som inte är bra vare sig för personal eller patienter.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Samtliga fackförbund ställde sig oeniga även i frågan om flytten av medicinrehab från Härnösand till Sundsvall.

– Det är ett stort misstag att tro att det innebär en besparing utan kvalitetssänkning att lägga ned den verksamheten. Det kommer inte att innebära någon besparing och våra patienter kommer inte att få tillgång till lika kvalificerad rehabilitering, säger Lars Rocksén.

Från fackets sida menar man att en tuff tid nu väntar när organisationsförändrigen praktiskt ska genomföras.

– Det kommer att bli en stor utmaning att genomdriva det här. Redan i dag ser vi att personal väljer andra arbetsgivare, konstaterar Lars Rocksén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet