Landstinget höjer säkerheten efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Efter BB-beslutet på onsdagen attackerades vänsterpartisten Annicka Burman av en åhörare och meningsmotståndare. Nu höjer landstinget säkerheten.

Enligt Mats Jonsson som är landstingets säkerhetschef har tonläget i debatten blivit allt råare under de senaste ett till två åren. Han uppger att det gjorts polisanmälningar av flera hot som riktats mot politiker.

– Det är givetvis allvarligt om förtroendevalda inte kan känna sig trygga. Det är ett hot mot demokratin som vi givetvis måste hantera i landstinget, säger Jonsson.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Vi uppmanar politiker att höra av sig till landstingets säkerhetsavdelning när de utsätts för hot eller otillbörliga påtryckningar, men vi nås inte av allt. Här finns nog ett mörkertal, menar Jonsson.

Råare tonläge

Det är framför allt omstruktureringarna av landstinget som höjt tonläget i debatten. Enligt Jonsson har tonläget i sociala medier blivit råare, men därifrån till handgripligheter är steget långt.

Landstinget har inlett en utredning av onsdagens händelse. Ännu betecknas den som som en ”incident”, men han utesluter inte en polisanmälan. Identiteten på den person som konfronterade Annicka Burman är känd. Enligt uppgifter till SVT rör det sig om en landstingsanställd chef.

Höjd säkerhet  

Omedelbart höjs säkerheten redan vid landstingsfullmäktige i Härnösand när mötet fortsätter idag. Det fanns säkerhetsvakter på plats redan under onsdagen men de hade gått för dagen när Annicka Burman konfronterades.

– Det var olyckligt men nu kommer säkerhetsvakterna att finnas kvar tills dess lokalen är tömda och alla gått för dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet