Landstinget misstänks för upphandlingsbrott

Uppdaterad
Publicerad

I februari fick förre förvaltningschefen i landstinget Margareta Rödén kritik för vidlyftiga chefsavtal. Nu riskerar landstinget dessutom att få betala 700 000 i ”böter”.

Konkurrensverket överväger att kräva en upphandlingsskadeavgift, en sorts böter för att landstinget bröt mot reglerna när man tecknade avtal med nye länsklinikchefen för kardiologi.

SVT Västernorrland berättade om avtalet som innebar att landstinget tecknade ett fyraårigt avtal med klinikchefens privata bolag. Kontraktet var på 48 000 kronor i veckan under fyra år, eller på totalt nära tio miljoner kronor.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Kontrakt värt tio miljoner

Efter att uppgifterna blivit kända anmäldes kontraktet till Konkurrensverket som i ett utkast till beslut nu riktar allvarlig kritik mot landstinget. Man konstaterar att den chef som upphandlade tjänsten hade delegation att direktupphandla för som mest 225 000 kronor men att det i det här fallet tecknades ett mångmiljonkontrakt.

Konkurrensverket anser att det rörde sig om ett brott mot upphandlingslagen på flera sätt. Avtalet tecknades utan annonsering och utan att konkurrensutsättas på marknaden. Fem personer sökte tjänsten som chef för kardiologen varav tre uppfyllde kompetenskraven. När den aktuelle chefen sedan erbjöds tjänsten var det han själv som ställde villkoret att anställningen skulle ske via det egna bolaget MedSwedArt AB, vilket Margareta Rödén medgav.

Yrkar på ”böter”

Konkurrensverket anser att landstingets brott är så allvarliga att man öveväger att vända sig till Förvaltningsdomstolen för att få en upphandlingsskadeavgift utdömd. Som mest kan Förvaltningsdomstolen begära ut tio procent i ”böter” vilket sker i de mest graverande fallen. I det här fallet överväger man att begära ut 700 000 kronor.

Landstinget har till den 22 juli att yttra sig om Konkurrensverkets slutsatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet