Landstingets kök och restauranger på rätt väg

Uppdaterad
Publicerad

Under 2015 hade landstinget i Västernorrland en sjukfrånvaro på 7,3 procent. Långsiktigt är målet 4 procent.

Landstingets Kök och restauranger har aktivt arbetat för att sänka sjukfrånvaron. Även om den fortfarande ligger över det långsiktiga målet på 4 procent har den på flera håll sänkts rejält. Köket i Sollefteå har, enligt landstingets egna uppgifter, minskat sjukskrivningstalen från 11,24 till 7,4 procent på ett år.

– Det handlar om små åtgärder som att ha bra stolar, kanske flytta någon hylla och genomföra ergonomiutbildningar, säger Anneli Norberg, verksamhetschef.

Små förändringar

För övrig verksamhet som inkluderar köket i Sundsvall och restaurangerna vid Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus har sjukskrivningstalen samtidigt sjunkit från 15,36 till 9,06 procent. En stor anledning till de sänkta sjukskrivningstalen sägs vara ändrade scheman, ergonomiutbildningar och anpassning av arbetsplats och redskap.

– Ofta handlar det om små insatser som att sänka en hylla, se till att det finns bra stolar, en bänk eller ett rullbord, säger Anneli Norberg.

Kök och restaurang består av ca 58 årsarbetare, tre enhetschefer och en verksamhetschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.