Distriktsstyrelsens vice ordförande Roger Johansson (S) meddelar att ledningen lämnar makten om man förlorar omröstningen om BB. Foto: Montage SVT

Landstingsledningen avgår vid förlust

Publicerad

Socialdemokraterna i landstinget Västernorrland är beredda avgå om det blir förlust i BB-frågan i landstingsfullmäktige nästa vecka.

Socialdemokraternas distriktsstyrelse diskuterade konsekvenserna av en förlust vid ett möte tidigare i veckan. Något beslut har inte fattats men beskedet är tydligt:

– Om vi förlorar omröstningen om förlossningen och den slutna kvinnosjukvården i Sollefteå har vi för avsikt att lämna ifrån oss makten i landstinget. De generella besparingar, skattehöjningar och uppsägningar som då kommer att krävas är vi inte beredda att administrera. Då får någon annan ta över,säger distriktsstyrelsens vice ordförande Roger Johansson (S) till SVT Västernorrland.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Jag kan inte uttala mig om hur miljöpartiet gör men från socialdemokratiskt håll råder ingen tvekan. Vi avgår.

Svajigt läge

Bakgrunden till uttalandet är det svajiga läget inför den avgörande omröstningen nästa vecka.

Roger Johansson uppger att socialdemokraterna just nu sonderar terrängen bland andra partier i landstingsfullmäktige för att stärka sin position inför fullmäktigeomröstningen nästa vecka. Men hur det sker och med vilka man för samtal vill Roger Johansson inte kommentera.

– Förra året beslutade landstingsfullmäktige i nära nog enighet att genomföra det här sparbetinget på sjukvården och jag  förväntar mig att de partier som stod bakom sparbetinget då gör det även nu, säger Johansson.

Omröstningen kan bli dramatisk.

Omröstningen i landstingsstyrelsen förra veckan tyder på 40 ja- och 37 nejröster när frågan slutgiltigt avgörs i landstingsfullmäktige.

I de siffrorna ingår tre socialdemokrater från Sollefteå som väntas rösta mot sitt eget parti men också två vänsterpartister från Sundsvall som väntas rösta med majoriteten – dvs socialdemokraterna och miljöpartiet.

Dramatiken i frågan understryks ytterligare av att moderaterna som tidigare förordat fri omröstning bland sina ledamöter nu tagit ställning mot sparförslagen i landstingsstyrelsen. Samtidigt har Sverigedemokraterna som tidigare drivit en nedläggning av Sollefteå sjukhus bytt fot i frågan. I landstingsstyrelsen röstade Sverigedemokraterna oväntat nej till majoritetens förslag att lägga ner förlossning och sluten kvinnosjukvård i Sollefteå.

Även från sollefteåhåll förs samtal med partier och enskilda politiker för att stärka sin position. I deras fall riktas ansträngningarna främst mot enskilda socialdemokrater i Ångermanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet