Landstingsrådet: ”Har nått vägs ände”

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsrådet Erik Lövgren (S) kommenterar stängningsbeskedet i Sollefteå.

Vi når honom hemma i bostaden i Ånge, nyss hemkommen från ett möte med infrastrukturministern. Lövgren (S) har följt reaktionerna i Sollefteå under fredagen och är medveten om kritikstormen.

– Jag lider med dem som tror att det finns en dold agenda, för det gör det inte. Men vi har nått vägs ände och man kan inte ha en organisation som inte är hållbar, säger Erik Lövgren (S).

Krisen i Landstinget Västernorrland

För många stafetter

Han syftar på det stora beroendet av stafettpersonal. Och säger att det finns en gräns för hur stor andel av personalen som är inyrd.

– Det har gått så långt att man inte kan stå för patientsäkerheten om det blir för många stafetter. Vi kämpar för att undvika stafettlösningar, men vi har inte klarat en enda sommar eller jul utan inhyrd personal, säger landstingsrådet.

”Gör allt för att lösa det”

På frågan om vad som kommer att hända efter slutdatumet på ”sommarstängningen”, den 20 november säger han.

– Det är det tjänstemännen säger att de ska arbeta fram en lösning på. Det ligger under hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde.

På frågan om det kan bli en permanent stängning säger Lövgren så här:

– Min bedömning är att man gör allt för att lösa det. Men man kan inte bygga en långsiktigt hållbar organisation på stafetter. Stafetter ska vi ta till i undantagsfall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet