Länsstyrelsen: Folkomrösta om regionerna

Uppdaterad
Publicerad

Regionfrågan bör avgöras i en folkomröstning. Det kravet förs nu fram av länsstyrelsen i Västernorrland.

Länsrådet Sten-Olov Altin menar att regionfrågan har så stor inverkan på människors vardag att medborgarna bör få mer information om konsekvenserna. Ytterst bör väljarna också få ta ställning till förslaget i en folkomröstning.

– Det är en stor förändring som kommer att påverka människors vardag och det är därför viktigt att regionreformen förankras bland medborgarna, säger Altin.

Regionfrågan

400 år sedan

Också moderate oppositionsrådet i Sundsvall, Jörgen Berglund för fram krav på folkomröstning:

– Förra gången Sverige genomförde en regionreform av den här digniteten var för nära 400 år sedan. Då tillfrågades inte folket. Den här gången bör medborgarna få väga alternativen mot varandra och ta ställning, säger Berglund.

Regionfrågan har diskuterats i 20 år och har tagit fart på nytt sedan regeringen för ett år sedan tillsatte en ny utredning. Den här gången verkar man ha bestämt sig att regionreformen ska bli av och under onsdagen kom den så kallade indelningskommittén med den länge emotsedda kartbilden. Sverige föreslås indelas i sex regioner och i norra Sverige tror man att den bästa lösningen är en sammanslagning av Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten i en gemensam storregion.

Halva Sveriges yta

Även om förslaget förankrats hos tongivande landstingspolitiker, främst socialdemokrater, har dock den nya storregionen mötts av kritik. ”Stornorrland” blir stor till ytan, drygt halva Sverige vilket i sin tur medför stora avstånd.

Moderaterna i Västernorrland säger nej och har beslutat arrangera en serie medborgarmöten för att diskutera regionfrågan och samtidigt får man nu oväntat medhåll från länsstyrelsen.

– Jag ser inga omedelbara fördelar med storregioner och men kommer dessutom att ställas inför stora problem när fyra län och landsting ska samordnas, säger länsrådet i Västernorrland, Sten-Olov Altin.

Residensstad utses i juni

Norrlandstingens regionförbund föreslås få uppdrag att samordna de förhandlingar mellan län, landsting och kommuner som nu inleds. Redan i juni – det vill säga om drygt tre månader – ska sedan indelningskommittén föreslå hur fyra länsstyrelser ska bli en och vilken ort i Norrland som ska bli ny residensstad.

Brådskan får kritik, inte minst mot bakgrund att hela regionreformen beskrivits som ett demokratiprojekt men från regerings sida är ambitionen att regionen ska bli verklighet från 2019.

”Felgrepp”

En folkomröstning skulle dock försena projektet betydligt – om det ens blir av.

– Det måste få ta den tid som krävs. Att genomföra den här genomgående förändringen av samhällets organisation utan att medborgarna får tillräcklig information vore ett felgrepp, menar Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionfrågan

Mer i ämnet