Foto: SVT montage

Medieprofessor om Mittmedia: ”Utomordentligt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Medieprofessorn Lars Nord vid Mittuniversitetet hoppas på en djärv mediepolitik.

Debatten har rasat sen Dagens Nyheter förra veckan berättade om Mittmedias minst sagt radikala tankar för framtiden för sina 28 tidningar i landet. 

1 500 tjänster skulle bort och klassiska tidningar som Gefle Dagblad, Östersunds Posten och Sundsvalls Tidning på väg att omvandlas till gratisblad.

Mittmedia

Dementierna från Mittmediaföreträdare kom snabbt: det finns inga förslag, inga beslut, bara olika tänkbara scenarier, har det hetat från nytillträdde vd:n Per Bowallius och andra i ledningen. 

Men samtidigt har det varit tillräckligt konkreta planer för att diskuteras i företagets styrelse.

Ville ha ”Big bang”

Och tillräckligt kontroversiella tankar för det senaste styrelsemötet skulle sluta med att sittande vd:n, Thomas Petersohn och Anna-Karin Lith, redaktionell chef plötsligt fick kliva av.

– Det är svårt att göra en bedömning utifrån, men jag tror att det är mer än bara en tanke man vill väcka utan det finns en seriositet bakom, säger Lars Nord.

I efterhand har Lith i en intervju förklarat att Mittmedias ledning ville ha en ”big-bang”, och att det var just Per Bowallius som stred för förslagen som skulle innebära de mest långtgående konsekvenserna.

Det handlar inte om något ”worst-case” scenario utan om resultatet av ett omfattande strategi, sa Lith till Dagens Nyheter.

Allvarligt

Lars Nord är medieprofessor vid Mittuniversitetet och forskar om hur den politiska kommunikationen mellan makthavare, medier och medborgare fungerar. Utvecklingen är bekymmersam, menar han:

– Skulle man genomföra förslag som de här får vi en situation där den lokala journalistiken försvinner från stora delar av landet.

– Det är utomordentligt allvarligt, det handlar inte så mycket för tidningars väl och ve, utan att människor inte längre får ta del av den lokala journalistik som granskar makten.

Inom kort ska regerinens medieutredare Anette Novak presentera sina förslag – för en bransch som enligt kulturminister Alice Bah Kuhnke ”står inför ett stup”.

Samlat grepp

Det handlar om en mediepolitik från 70-talet som ska ersättas.

Frågan är nu om politiken, staten kan – och hinner – rädda lokaljournalistiken.

– Min förhoppning, säger Lars Nord,  är att det för en gångs skull tas ett samlat grepp och att man inte bara petar i enskilda mediers förutsättningar. 

– Jag hoppas på ett en samlad syn på vilka medier människor använder och vad som gör störst demokratisk nytta, säger Lars Nord,

Medieutredningen – första delbetänkandet

Uppdraget för ”En mediepolitik för framtiden”

Det här var direktiven för medieutredningen som tillsattes 2015:

”Allmänhetens behov av allsidig information och individens möjlighet att vara demokratiskt delaktig oberoende av bostadsort ska stå i fokus för utredaren.

Med utgångspunkt i analysen ska utredaren lämna förslag till utformning av nya mediepolitiska verktyg. Förslagen bör syfta till att främja möjligheterna för allmänheten att ta del av journalistik som präglas av mångfald, allsidig nyhetsförmedling, kvalitet och fördjupning, oavsett var i Sverige man bor.

En analys av behovet av insatser ska redovisas senast den 31 oktober 2015.

Förslag till nya mediepolitiska verktyg ska lämnas senast den 30 april 2016.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittmedia

Mer i ämnet