Foto: Statens Haverikommission

Lastkran kollapsade

Uppdaterad
Publicerad

En fartygskran föll ner i lastutrymmet under lastning. Haverikommissionens utredning visar på säkerhetsbrister.

Det var för snart ett år sedan som fartyget Oslo Wave låg i Bollstabruk och lastade virke. Fartygets kran användes vid lastningen av flera ton tunga virkespaket. Första dagens lastning gick bra men under andra dagen skulle ett svår åtkomligt hörn av lastrummet fyllas. Kranen hade svårt att nå dit och plötsligt lossnade en vajer och hela kranarmen föll ner i lastrummet.

Två stuveriarbetare befann sig nere i lastrummet och kranarmen landade en halv meter ifrån dem.

Statens haverikommission har nu utrett hur olyckan kunde ske. Utredningen visar att en strömbrytare installerats som gjorde det möjligt att använda kranen utanför dess gränslägen. Det fanns inte längre något nedre stoppläge för kranen och när den sänktes för långt ner i lastrummet lossnade vajern från vinchtrumman.

Kranföraren har hörts och han uppger att han upplevde att kranen kunde köras ovanligt lågt. Kommissionen kritiserar nu att inga egenkontroller gjorts på fartyget. Dessutom menar man det fanns bristande rutiner i hamnen rörande lasthantering samt att vissa arbetsrutiner inte var dokumenterade.

Strömbrytaren var inte en del av kranens standardutrustning utan hade satts dit senare. Enligt utredningen hade ingen i besättningen sett den extra strömbrytaren tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.