Läxhjälp: Kommuner missar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Hur duktiga kommunerna varit på att söka läxhjälpsbidrag varierar stort. Sundsvall riskerar att gå miste om drygt 6,8 miljoner kronor.

Fler elever ska få hjälp med sitt skolarbete efter ordinarie undervisningstid. Det vill regeringen som därför avsatt 370 miljoner kronor som kan sökas av både kommunala skolor och friskolor.

Även bland politikerna i Sundsvall är läxhjälp en prioriterad fråga.

– Den enskilt viktigaste anledningen till att lyckas i skolan, det är vilken hjälp man får, säger Hans Zetterkvist (V) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

”Väldigt olyckligt”

Sundsvall har fått 1,3 miljoner i läxhjälpsbidrag – men den summan hade kunnat vara mångdubbelt högre. Drygt 6,8 miljoner kronor till hade kunnat gå till läxhjälpen – om man bara hade ansökt om pengarna.

– Det är väldigt olyckligt. Pengarna skulle ju göra oerhört stor nytta om de kom ut till skolorna.

Hur har det blivit så?

– Det kan vara så att ansökningsförfarandet är väldigt komplicerat, säger Hans Zetterkvist.

I de västernorrländska kommuner som finns med i SVTs underlag, Sundsvall, Timrå och Härnösand så är det den sistnämnda som varit bäst på att söka pengar.

Härnösand bäst i klassen

Härnösand har ansökt om bidrag för 77 procent av sina elever. Timrå för 38 procent medan Sundsvall bara ansökt om bidrag för 14 procent av sina elever.

Men Hans Zetterkvist menar att alla elever i Sundsvall ändå erbjuds läxhjälp – med eller utan bidraget från staten.

Och kommunen är inte ensamma om att missa pengar. Det har gjort att Skolverket nu förlängt ansökningstiden till den 31 augusti.

– Jag får ta tag i någon tjänsteman som har det här ansvaret, att samla ihop den här informationen, så att vi får en bättre ansökan nu till omgång två, säger Hans Zetterkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.