Lilly fick dubbla doser vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Sex månader gamla Lilly fick dubbel dos när hon skulle vaccineras på barnavårdscentralen. Ett misstag som inte får hända menar hennes föräldrar.

Det var i våras som Lilly blev kallad till BVC i Ullånger för att vaccinera sig. Hon skulle få två olika vaccin i två sprutor men något gick fel.

–I det här fallet fick hon samma vaccin i två olika sprutor, så det blev en så kallad överdos då, berättar pappa Mathias Söderström

Lilly hade fått en dubbel dos av ett vaccin mot kikhosta, stelkramp, difteri och polio.

Ingen kontroll

–Det var personalen som kom på att båda hade gett samma dos, när dom i själva verket skulle ge var sin dos, berättar Mathias.

Det var en sköterska som gjort i ordning sprutorna och två andra som gav själva vaccinet. Enligt de rutiner som finns ska den som sedan ger sprutan högt läsa upp vilket vaccin den har i sin spruta men det gjordes aldrig.

Händelsen anmäldes och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har kritiserat att kontrollen aldrig gjordes. Även landstinget kritiseras för att man inte sett till att personalen följt rutinerna.

Om ovissheten

Lillys föräldrar är fortfarande besvikna över att de inte fått ordentlig information om vad överdosen av vaccinet kan innebära för Lilly i framtiden.

–Beskedet vi har fått egentligen är att dom tror att det inte ska bli några komplikationer av det hela, men dom kan inte ge några garantier utan dom hoppas på det bästa.

Men när vi på Mittnytt kontaktar en klinisk bedömare på Läkemedelsverket får vi snabbt ett svar att ”det finns INGA data som tyder på eventuella långsiktiga säkerhetsbekymmer”.

–Man tycker ju dom ska kunna ta tag i det här själva. Vi ska ju inte själva behöva googla och allt möjligt för att hitta svaret på felet som begåtts, det ska ju vara deras skyldigheter tycker man, avslutar Mathias Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.