Foto: SVT

Löfven på besök i hemmaskogarna

Uppdaterad
Publicerad

Skogsnäringen stod i fokus när statsminister Stefan Löfven (S) besökte Örnsköldsvik.

Löfven och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) besökte på onsdagen Holmens skogar i Gideå, Domsjö fabriker och forskningsföretaget SP Processum.

– Regeringen jobbar på ett nationellt skogsprogram. Vi vill sätta oss ner med skogsbranschen, forskningen och miljörörelserna och fundera igenom hur vi på ett ännu bättre sätt drar nytta av den fantastiska naturtillgång vi har, konstaterade Löfven under besöket på Holmens exkursionsplats.

Holmens koncernchef Henrik Sjölund ville få en diskussion kring metoder för skydd av naturvärden kopplat till skogsbruket.

– Vi har ju pratat om att det finns så mycket möjligheter med skogen, men till slut kommer vi ändå ner till möjligheterna att bruka skogen i framtiden. Och då är det den här balansen mellan vad ska ställas av, alltså inte brukas alls, hänsyn vid skörd och vad ska vi bruka.

– Vi känner i dag att det har varit för mycket slagsida mot att det bara är att sätta av större volymer och naturreservat som är lösningen på biologisk mångfald. Och det tycker inte vi, säger Henrik Sjölund.

SVT: Och vad är lösningen enligt er?

– Det går att effektivisera ytorna som vi frivilligt ställer av.

Stefan Löfven menar att det går att hitta en balans mellan naturskydd och branschens utveckling.

– Det ska det nationella skogsprogrammet ska titta på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.