”Luktar avancerad skatteplanering”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ställer sig nu frågande till den lösning Sundsvalls kommun valde för att ta hand om de kommande stora pensionsutbetalningarna till sina anställda. ”Luktar avancerad skatteplanering”, säger en Sundsvallspolitiker.

Vi har pratat med flera av de politiker som satt i fullmäktige 2009 när beslutet att gå med i bolagen Kommungaranti Skandinavien Försäkrings AB och dotterbolaget Kommungaranti Reinsurance S.A. Kommunen gick in med 600 miljoner kronor, dvs drygt en halv miljard. Men fera politiker som sa ja till lösningen är i dag tveksamma. 

– Jag förutsatte att det var en legal och bra lösning, men jag tycker att det luktar avancerad skatteplanering och risktagande som är väsentligt, säger politikern som vill vara anonym.

Pensionspengar i Luxemburg

Litade på tjänstemännen

En annan fullmäktigeledamot, Jan-Olov Lampinen (S) säger att han litade på tjänstemännen.

– Jag tar för givet att de tjänstemän som sitter där har gått igenom det här ordentligt.

Inga alternativ

Men samma tjänstemän som 2009 var odelat positiva till lösningen, kommundirektören Stefan Söderlund och tf kommundirektör Lennart Andersson, tvekar nu och vill se över hela lösningen. Jurister har väckt frågor kring upplägget. Och enligt flera politiker som satt i fullmäktige 2009 diskuterades aldrig några andra pensionslösningar.

– Det var bara det här alternativet som diskuterades, säger Jan-Olov Lampinen (S).

Komplicerat ärende

Den andra fullmäktigeledamoten säger att det här är ett av de mer komplicerade ärenden som dykt upp inom politiken.

– Jag kunde inte förstå tanken, man ritade grafer och hade sig och vi blev övertygade. Man följer partilinjen.

”Väckelsemötesstämning”

Det var Björn Ryd vd för Kommungaranti Skandinavien som inför fullmäktige redogjorde för försäkringslösningen. Föredraget var på cirka 40 minuter minns Jan-Olov Lampinen. Och flera beskriver hur lösningen verkade odelat positiv för kommunen.

– Det var väckelsemötesstämning, nästan Hallelujastämning säger politikern som vill vara anonym.

– Det vara bara positivt, inga frågetecken, säger Christina Nordenö (S). Hon berättar att hon tittat på sina anteckningar från mötet och skrivit ”Bra grej”.

Tveksam i dag

I dag är hon mer tveksam.

– Jag känner oro och ängslan. Att det är någon skit igen. Det känns absolut inte bra. Men det är jättebra att dom utreder det. Jag jobbar själv i kommunen så det är mina pensionspengar det handlar om bland annat, säger hon.

Andra som också röstade ja till förslaget är också tveksamma i dag.

– Vill man som kommun bli förknippad med skatteplanering?,  frågar sig en av politikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet