Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Beskrivits som en av de som jobbat närmast Putin” – hör SVT-journalisten Knut Kainz Rognerud berätta om oligarken Oleg Deripaska, som äger aluminiumsmältverket i Sundsvall. Foto: SVT, Yuri Kochetkov/EPA

Maffia, smutsiga pengar och rysk politik – oligarken bakom Kubal i Sundsvall kartlagd

Uppdaterad
Publicerad

I boken ”Sundsvallsoligarken” har SVT-journalisten och författaren Knut Kainz Rognerud kartlagt den superrike ryske magnaten Oleg Deripaskas imperium och nätverk. Ägaren till en av Sundsvalls viktigaste fabriker visar sig ha en mörk och brutal historia.

Det är en historia hur Sundsvall blev en bricka i ett ryskt politiskt spel – och om svenska politiker som gjorde allt för att hjälpa den kontroversielle magnaten.

Det var 2006 som Sveriges enda aluminiumsmältverk, Kubal i Sundsvall, togs över av en av världens rikaste män, oligarken Oleg Deripaska, en man nära knuten till Putin.

I arbetet med boken har Rognerud inte fått intervjua Oleg Deripaska – i mail som återges i boken tillbakavisar Deripaska bestämt alla påståenden om maffiasamröre och mord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann Linde (S) tidigare utrikesminister och Mikael Damberg (S), tidigare närings- och finansminister låg på hårt för att stoppa de amerikanska sanktionerna mot Oleg Deripaska. – Idag tvår de sina händer, säger författaren Knut Kainz Rognerud. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.