Thomas Persson sitter i fåtöljen och tränar sin handled.

”Man får ju låna pengar och gå på sociala”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Persson är timmerbilsförare och har opererat handleden. Hans läkare har sjukskrivit honom, men Försäkringskassan tycker att han ska säga upp sig och söka nytt jobb. Någon sjukpenning får han inte.

Thomas Persson bor i Ljustorp i Timrå kommun. Han kör timmerbil och har fast anställning. Sedan i april förra året har Thomas varit sjukskriven för smärtan i handleden, och har nu opererats.

– Jag får träna, vrida åtta gånger fram och tillbaka tills det tar stopp. Meningen är att innan det är klart ska jag kunna vrida den någorlunda, säger Thomas Persson och håller en rund, avlång stav i handen, som han vrider några centimeter åt varje håll.

Försäkringskassans regler

Operationen ställdes in

Han gick först till vårdcentralen med smärtan i handleden. Där fick han sjukgymnastik, laserbehandling och kortison. Men det blev bara värre och värre. Till slut fick han remiss till ortopeden, men hela sommaren gick innan han fick träffa läkaren.

– Det var ledbandsskador och artros. Vi tog beslut på att de skulle operera, konstaterar Thomas Persson.

Det dröjde över en månad innan han fick tid för operation.

– När jag kom in och skulle göra den operationen, då blev det ju uppskjutet ändå. De hade inte tid att göra den, eftersom det var så mycket akuta fall.

Krav på uppsägning

Överläkaren på ortopeden sjukskrev Thomas och ansåg inte att han kunde arbeta. Innan armen blivit opererad hade Thomas uppnått Försäkringskassans gräns på 180 dagar och hans fall måste omprövas.

– Jag fick ett brev att jag skulle inte få ut mer sjukpenning. Då menade hon på att jag skulle ta ett annat jobb som jag kan utföra. Jag vart ju förbannad för jag har ju en fast tjänst, säger Thomas Persson.

Trots sjukintyget från sin läkare gick Thomas till arbetsförmedlingen och frågade efter jobb.

Får låna pengar

– Han skrattade och ruskade på huvudet och frågade hur de tänkte. De kan ju prova själv att sitta vid en dator och jobba med en hand och se hur enkelt det är.

Sedan november förra året har Thomas inte fått några utbetalningar från Försäkringskassan.

– Man är utan sjukpenning, så man får ju låna pengar och gå på sociala och försöka få hjälp där. Det känns förjäkligt, säger han.

”Det är total skandal”

Nu har han överklagat beslutet om avslag på sjukpenningen. Ett avslag som kom innan handleden hade opererats. Thomas läser högt ur brevet han fått från Försäkringskassan:

– Det kommer att ta ca 25 veckor tills omprövningen är klar och du får ett beslut.

Sedan undrar han:

– Måste man ha 25 veckor för att utreda en så enkel sak? Det är skandal. Total skandal är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassans regler

Mer i ämnet