Ulrika Olsson undervisar på Nordingrå skola . Där finns det nu 21 stycken flyktingbarn. Totalt så har skolan 103 elever från förskoleklass till och med årskurs sex. Situationen för elever och personal är extra jobbig just nu eftersom flyktingboendet Olivlunden ska läggas ner inom två veckor.
– Så det blir snabba flytt för barnen. De får veta på måndagen att de ska flytta på onsdagen tex och de har väldigt svårt med en flytt, att lämna klasskamrater, att lämna skolan och lämna tryggheten. Den första tryggheten de kom till. Personalen på skolan ser att många barn mår jättedåligt och är oroliga, berättar läraren Ulrika Olsson.
Lämna tryggheten
Ornina Khattar är 13 år och har bott i Nordingrå med sin familj i två år. Flera av hennes kompisar har lämnat skolan.
– De var också jätteledsna över att de skulle flytta och de hade inte tillräckligt med pengar för att hyra hus här. De mår inte heller så bra. Jag var lite ledsen också att säga hejdå till dem, säger Ornina Khattar.
Nya bosättningslagen
– Jag tycker personligen att de tar inte hänsyn till barnkonventionen. De tänker inte på barnens bästa utan de kör upphandlingsregler, andra lagar och tänker inte på det här små barnen som har fått lämna sina hem, sina släktingar och ett krig. De blir oroliga av att kastas hit och dit, menar Ulrika Olsson.
Den nya bosättningslagen innebär att nyanlända kan anvisas bostad vart som helst i landet. Det går inte att tacka nej. Då får man skaffa bostad själv. Flytten för barnen gör också att de får ett långt uppehåll i undervisningen eftersom handläggningstid och avisering till den nya skolan kan ta upp till två månader.
Nyanlända vill stanna i Nordingrå
Ulrika Olsson är stolt över att nyanlända känner trygghet och gemenskap i hennes hembygd. Hon säger att när de här familjerna uttrycker att de vill bo kvar här och inte har den möjligheten på grund av Migrationsverkets bostadsregler så känns det ju i hjärtat väldigt hårt.
Här ser du hela inslaget i SVT Play!