Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bryggeriet i Njurunda söder om Sundsvall klarar sig, trots tuffa tider för branschen. Följ med till bryggeriet där Jonas Östberg berättar om nyckeln till framgången. Foto: Shanker Prem/SVT

Många i branschen går i konkurs – så klarar mikrobryggeriet i Njurunda krisen

Uppdaterad
Publicerad

Många av landets mikrobryggerier kämpar ekonomiskt och presenterar röda ekonomiska siffror efter förra året. Men i Njurunda finns ett företag som går mot strömmen.

– Vill man bli miljonär ska man välja en annan bana än att starta ett bryggeri, konstaterar bryggaren Jonas Östberg.

Bryggeri, brasserie, bränneri och bageri. Njurundaföretaget Bröderna Bommen har flera ben att stå på – något som bryggaren Jonas Östberg tror är nyckeln till att företaget klarat sig så pass bra i en tid där många andra mikrobryggerier går i konkurs.

– Det är helheten som vi har satt ihop som gör att det håller ihop, säger han.

Företaget har fyra heltidsanställda, två som jobbar med bryggeri och destillation och två som jobbar i bageri och kafé.

Tappat något i ölproduktion

I vanliga fall producerar de runt 20 000 liter öl varje år, sedan tillkommer produktion av gin, vodka, snaps och maltlagring. 2023 är inte helt sammanställt ännu, men Jonas Östberg tror att siffran landar något lägre än vanligt.

– Vi når nog inte riktigt upp i 20 000 liter i år, men vi producerar på och är inte så långt borta, säger han om öltillverkningen.

”Alkoholskatten är vår största kostnad”

En akilleshäl för många mindre bryggerier har varit alkoholskatten som höjts.

– Alkoholskatten är vår största kostnad, tillsammans med personalkostnader naturligtvis. Så den påverkar oss absolut. Detta är också en produkt som är svår att höja i förhållande till våra ökade kostnader, för den är ju ganska kostsam på hyllan.

Finns det risk att ni går i konkurs på grund av alkoholskatten?

– Nej, det gör det faktiskt inte. Folk tycker att det är gott med bullar och kaffe också – och det är tur för oss nu. Men samtidigt är det på marginalen hela tiden. Det hade varit skönt att känna att man har marginal inför framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.