Foto: SVT

Manifestation i Petersvik

Uppdaterad
Publicerad

Debatten kring Petersvik har rasat länge nu. Hösten 2017 ska kommunen och SCA ta definitivt beslut gällande projektet. Men under lördagen höjde många rösten i form av en manifestation för att få behålla den anrika stadsdelen.

Marken som Petersvik står på vill kommunen och SCA ska användas för en utbyggnad av Tunadalshamnen, ett projekt som går under namnet Sundsvall Logistikpark och som funnits på ritbordet i nästan tio år. Kostnaden beräknas bli drygt 830 miljoner kronor varav kommunen skjuter till cirka 500 miljoner kronor och SCA cirka 350.

– Vi ställer oss väldigt frågande till varför man drivit på det här så hårt, säger Thomas Lundmark, arrangör.

Petersvik

Kritiserats

Planen har länge kritiserats av många, inte bara av boende i området, utan även av kulturpersonligheter så som författaren Nils Johan Tjärnlund. Han fanns på plats under lördagens manifestation emot rivningen av Petersvik och guidade också besökare.

Sedan 2011

På Facebook har sidan ”Rädda Petersvik undan rivning” fått närmare 11 500 gilla markeringar sedan tillkomsten 2011.

– Vi tycker det är en väldigt dålig idé att riva det här området. Man kan faktiskt lägga logistikparken i Fillanområdet tillsammans med Tunadal. Det var faktiskt dåvarande Banverkets rekommendation när man gjorde en kartläggning om alla potentiella platser i Sundsvall, säger Thomas Lundmark.

Musik

Under manifestationen spelades det också musik på olika platser i Petersvik, bland annat bjöds det på konsert av Hanna Rankila, The Confusions och Merlin. Man beräknar att mellan 500 och 100 personer slöt samman i Petersvik under dagen.

Fullmäktige

I samband med demonstrationen publicerade fullmäktigeledamöter i Sundsvalls kommun en debattartikel på ST. nu där de ger sin syn på saken. Man anser att frågan utretts tillräckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petersvik

Mer i ämnet