Mannen som talar med abborrar

Uppdaterad
Publicerad

En abborre som bästa kompis, det låter kanske märkligt men för Per-Erik Olsson i Matfors utanför Sundsvall är det högst normalt.

För fjärde sommaren i rad bor abborren Abbe under Per-Eriks brygga och äter maskar direkt ur hans hand.

– Ja, det är märkligt, det är nästan som ett tecken, att han kommer just till mig, säger Per Erik Olsson, Pirre eller bara abbormannen som folk i trakten säger.

Pirre har utvecklat en alldeles särskild relation till Abbe.

– Vi är ju kompisar, jag är jäkligt imponerad av honom, säger Per-Erik medan han matar Abbe med feta daggmaskar. Och Abbe låter sig väl smaka, ett tjugotal maskar slinker ner bara under vårt besök.

Fjärde sommaren

Det var redan 2013 som Pirre lade märke till den nyfikna abborren vid bryggan i Ljungan nedanför bostaden i Matfors och sedan har Abbe dykt upp varje sommar.

– Det är säkert så att när vi badar här rör vi upp en massa kusar som han vill ta men sedan jag börjat mata honom med mask så blev det lätt för honom, menar Pirre som inte tror att Abbe står under bryggan året runt.

– På vintern är han nog ute på djupet i älven, säger han men är samtidigt helt övertygad om att det är samma abborre som återkommer år efter år eftersom han har vissa kännetecken på fisken.

Slutat med fiske

Pirre var en gång i tiden en ivrig fiskare, det är han inte längre, nu oroar han sig istället för Abbes säkerhet.

– Jag är lite orolig att han ska ligga här i vattnet upp och ned, det skulle jag inte vilja vara med om, säger han och nämner en händelse som inträffade för ett tag sedan

– Det var en pojke och en pappa som gick förbi här med en abborre i en klyka och den fisken var ungefär lika stor som ”min” Abbe så jag blev orolig och sprang ner hit men han var ju kvar, så då hade jag tur, säger Pirre som konstaterar att folk reagerar lite olika på hans vänskap med Abbe.

– En del tycker att det är lite löjligt medan andra tycker att det är roligt, jag har många jobbarkompisar som tycker att det är så oerhört kul medan andra inte ens kommenterar det hela, men det är ju jag som mår bra av det här, säger han glatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.