Foto: SVT

Mats-Johan Adner (M): ”Lite onödigt- men inte mycket onödigt”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi har inte festat loss, säger Mats-Johan Adner (M) som i artikeln också förklarar varför bolaget fick betala alkohol som han satt upp på hotellrummet i samband med ett styrelsemöte i Luxemburg.

Politiker från Sundsvall deltog i dyra middagar i Luxemburg och var med på en resa till München som kritiseras i den konsultrapport som granskat utgifter i bolagen Svenska Kommunförsäkrings AB och Kommungaranti, där Sundsvalls kommun är delägare.

Vad kommunalrådet Peder Björk (S) svarar på kritiken om höga middags- och resekostnader kan du läsa här: Sundsvallspolitiker festade för skattepengar.

SKFAB

En av kommunens andra representanter i bolagens styrelser, Mats- Johan Adner (M) bemöter kritiken i rapporten så här.  

– Jag tänker lite grann i de banorna själv att det kan ha varit lite onödigt, men inte mycket onödigt, säger Mats-Johan Adner (M) tidigare ordförande i Socialnämnden i Sundsvall.

SVT: Hur menar du då?

– Det är som att vi har ”festat loss” och jag tycker inte att det varit något festa loss, men det är en tolkningsfråga helt och hållet egentligen, säger han.

Inte varit medveten

Han var tidigare ordförande i Svenska Kommunförsäkrings AB och är numera styrelseledamot i Kommungaranti Skandinavien Försäkrings AB. Han var också med på resan till München, då som ordförande i SKFAB. Han är också styrelseledamot i KSFAB med dotterbolag i Luxemburg och har deltagit i flera middagar där kostnaderna legat på till exempel 1400 kronor per person.

– Jag har inte varit riktigt medveten om att det varit det beloppet men jag kan tycka att det är onödigt mycket så här i efterhand.

SVT: Borde ni inte ha haft koll på det?

– Jo det kan man tycka.

SVT: Hur viktigt är det att följa bolagets riktlinjer om största möjliga sparsamhet?

– Det är klart att jag tycker att det är viktigt att man följer riktlinjerna, självklart. Men det är också en tolkningsfråga, vad är största möjliga sparsamhet. Är det en hamburgare, eller är det en bättre middag eller är det en större middag? Det är ju beroende på vilket sammanhang det är naturligtvis, säger Mats-Johan Adner (M).

Missade alkoholnota

Samma kväll som man intog en middag för 1460 kronor per person har bolaget debiterats en kostnad på Mats- Johan Adners hotellrum för ”alkoholhaltiga drycker” för 24 euro (närmare 230 svenska kronor). Trots att inköp av alkohol utan tillhörande middag bryter mot företagets policy. Ett misstag säger han nu.

– Det är så här att om jag, eller jag tillsammans med någon, tagit en öl efteråt så har jag satt upp det på hotellrummet och jag har missat helt enkelt att ta upp det efteråt. Jag blev inte medveten om det när jag checkade ut. När jag fick reda på det så betalade jag omedelbums tillbaka de här 24 eurona, säger han.

Kritiserar fokus på representation

Han passar också på att rikta en känga mot att vi ställer frågor kring kostnaderna för alkohol och middagar.

– Ni fokuserar på sådant som är lätt att marknadsföra och torgföra och det är alkoholkonsumtion och representation

SVT: Men det finns väl ett intresse från allmänhetens sida att veta hur pengarna används?

– Men det är ju ni som skapar intresset, säger Adner (M)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet