Mellandagsrean är igång

Uppdaterad
Publicerad

Knappt hade julklapparna delats ut förrän det var dags för mellandagsrean. I Birsta köpcenter utanför Sundsvall startade rean redan klockan åtta på juldagsmorgonen.

Årets julhandel väntas slå nya rekord. Branschen räknar med att butikerna säljer för närmare 78 miljarder under december vilket är 3,5 procent mer än förra året.

Hur mycket av omsättningsrekordet som hänger på mellandagsrean är oklart, men handeln brukar räkna med att en tredjedel av omsättningen sker under mellandagsrean. Då har folk  köpt julklapparna och lägger pengarna på sig själv eller hemmet.

Just heminredningshandeln räknas till årets stora vinnare med en väntad omsättningsökning på sex procent vilket ligger en bra bit över snittet.

Enligt Handelns Utredningsinstitut har hushållen det i allmänhet ganska gott ställt i år. Reallönerna har gått upp för de flesta och i kombination med låga räntor och därmed låga boendekostnader är det många som förväntas investera i sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.