Foto: SVT

Miljoner till biogasanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunägda Biogas Mellannorrland AB har beviljats 84 miljoner i statligt bidrag till en biogasanläggning i Sundsvall.

Arbetet med och projekteringen av en biogasanläggning har pågått sedan 2010, men ser nu ut att ha tagit ett steg närmare förverkligande. Bolaget Biogas Mellannorrland AB sökte så kallat Klimatklivstöd från Naturvårdsverket och har nu beviljats pengar under förutsättning att ägarna bestämmer sig för att göra investeringen.

LÄS MER: Dyr biogasanläggning

Fordonsgas

Anläggningen som kommer att placeras i Korsta, Sundsvall ska samla in matavfall i Västernorrland, Jämtland/Härjedalen och norra Hälsingland för att tillverka fordonsgas. Man räkander med att matavfall kommer att samlas in i totalt 15 kommuner.

Tre kommuner

Bolaget ägs gemensamt av Sundsvalls-, Östersunds- och Hudiksvalls kommuner. Det krävs alltså beslut i samtliga kommuners fullmäktige att satsa på anläggningen innan spaden kan sättas i jorden.

LÄS MER: Biogasanläggning byggs i Sundsvall

– Beslutet visar på att det går att skapa förutsättningar för att många kommuner tillsammans kan genomföra gemensamma större miljöprojekt säger Florian Stamm, Östersund, vice ordförande i styrelsen.

LÄS MER: Vd Torbjörn Stark: ”Det känns bra”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.