SVT granskar assistansbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Mittnytt har i tre uppmärksammade granskningar belyst problemen inom assistansbranschen.

Det började med en handikappad kvinna som föll och låg hjälplös på golvet, Hennes personliga assistenter krävde då 9 000 kronor för att hjälpa henne upp. De tre assistenterna åtalades för ocker.

Vilgots sista tid

Historien fortsatte när Mittnytt kunde avslöja att de brottsmisstänkta assistenterna jobbade kvar i samma bransch. Bland annat hade de anställts av Timrå kommun för att ta hand om en döende ettårig pojke.

– Ingen skulle berätta det för familjen, dom skulle inte få veta och det var på direkt uppmaning från kommunen, berättade den kvinnliga assistenten för Mittnytt.

Vi kunde också berätta att det privata assistansbolaget lämnade familjen i sticket med tre dagars varsel.

Bedrägeriet mot Försäkringskassan

Under rättegången mot en 55-årig kvinna från Härnösand, som fälldes för omfattande bedrägerier och dömdes till fem års fängelse, framkom att privata assistansbolag skickat assistenter till kvinnan.

Under rättegången berättade hennes personliga assistenter om hur de fått sköta gården och städa huset. Kvinnan som skulle ha varit rullstolsbunden har vid flera tillfällen filmats när hon rört sig obehindrat. Hon har fångats på film på hästryggen, i butiker och bakom ratten på sin bil. Men genom att spela handikappad hade hon lurat till sig 20 miljoner under nära 20 års tid från Försäkringskassan. Hon ställdes till svars för 14 miljoner.

Fallet har beskrivits som det största bedrägeriet mot Försäkringskassan i svensk historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.