Moderatförslag: Dags att återinföra kommunala poliser

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade kommunal polis fram till 1965 och nu dammas tankegångarna på kommunalt anställda poliser av på nytt i kampen mot vardagsbrottsligheten.

Inget nytt under solen. Svensk polis förstatligades 1965 och nu kan det bli aktuellt med kommunala poliser igen.

Moderata politiker runt om i landet driver frågan om en kommunal polis som ska ta hand om den nära brottsligheten. Kommunala poliser har förts fram i en nationell trygghetsgrupp i partiet som har till mål att göra kommunala poliser till moderat rikspolitik.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Bred förankring i partiet

I gruppen finns företrädare för Skåne, Örebro, Dalarna, Jämtland, Kronoberg, Södermanland och Västernorrland.

– Den senaste tidens granskning av vardagsbrottsligheten visar tydligt hur otryggheten breder ut sig i samhället. Jag anser att en kommunal polis skulle kunna göra mycket för att stävja den vardagsbrottslighet som polismyndigheten uppenbart inte hinner med att hantera, säger Jörgen Berglund (M) som är oppositionsråd i Sundsvall.

1 500 kommunala poliser

Han driver frågan i sitt parti. Han har skissat på en kommunal polisstyrka i Sundsvall på 15 personer som utslaget på landet skulle innebära 1 500 kommunala poliser.

– Polisen kommer aldrig att kunna utreda all brottslighet, det inser alla, men samhällskontraktet mellan medborgare och rättsväsendet kräver att brottsligheten utreds och att brottsoffren får upprättelse och det är här den kommunala polisen kommer in i bilden. Det är en polisstyrka som ska vara synlig och nära medborgarna. Den ska förebygga och utreda mängdbrott så att vi inte får en utveckling där folk börjar ta saken i egna händer, säger Berglund.

SVT: Men det här kommer att kosta pengar. Har kommunerna råd?

– Det är en prioriteringsfråga som så mycket annat. Jag anser att polisen i grunden är en statlig angelägenhet men samtidigt har kommunerna ett ansvar för tryggheten för sina medborgare. Det är ingen bra ordning att polisen inte syns till på gator och torg och att brottsoffren snabbt avfärdas med besked från polisen att deras ärende inte går att utreda, säger Berglund.

SVT: Men hur ska en kommunal polis kunna fungera parallellt med den ordinarie polisen?

– Ansvarsfördelningen går att lösa. Dessutom är det ointressant för brottsoffren om det är en statligt eller kommunalt avlönad polis som tar sig an deras ärende. Det viktiga är att någon gör det.

Det här är vardagsbrott

Vardagsbrotten, som polisen idag kallar mängdbrott, består av 194 olika brottstyper. 

Polisen delar in dem i sex kategorier som omfattar cirka 85 procent av den anmälda brottsligheten i Sverige:

  1. Trafik, narkotika, brott mot knivlagen och snatteri 
  2. Misshandel, våld mot tjänsteman
  3. Tillgreppsbrott 
  4. Bedrägeri, förfalskningsbrott och bidragsbrottslagen
  5. Skadegörelse m.m.
  6. Övriga mängdbrott (Här ingår bl.a. olaga hot, ofredanden, hemfridsbrott, häleri, samt flera alkohol och narkotikabrott)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet