Möte om förlossningsvården med sjukvårdsministern

Uppdaterad
Publicerad

Politiker från bland annat Västernorrland har kallats till ett möte med sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) angående oron kring förlossningsvården. Bra tycker Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västernorrland.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har bjudit in representanter från ett urval av landsting och regioner för ett samtal om förlossningsvården. Politiker från Västernorrland är kallade till mötet som hålls tisdagen den 28 mars.

– Jag tycker att det är bra att han orienterar sig om hur det ser ut i landet. Vi är ju tre stora regioner och några mindre som är inbjudna till det här och det är väl bra att ta temperaturen på hur det ser ut i landet, säger Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västernorrland.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Berätta om arbetet med att lugna oroliga

Tanken är att de inbjudna regionerna och landstingen ska berätta om hur de arbetar med att informera och lugna oroliga medborgare.

– Jag tänker berätta hur vi ligger till i vårt län och jag kan redan nu berätta att vi har goda värden när det gäller förlossningsvården i Västernorrland, säger Back.

– Många medborgare uttrycker just nu oro kring situationen i förlossningsvården. Regeringen har sedan tidigare satsat stora medel på att förbättra förlossningsvården och för kvinnors hälsa i stort. Jag vill därför träffa representanter för landstingen för att diskutera hur man arbetar med att säkra kvaliteten i förlossningsvården och hur man möter människors oro, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) inför mötet.

Förbättra och kvalitetssäkra

Vid mötet kommer landstingen också att få möjlighet att berätta om sitt arbete med att förbättra och kvalitetssäkra förlossningsvården.

De inbjudna är representanter för de politiska ledningarna i Landstinget Västernorrland, Landstinget Dalarna, Stockholms Läns Landsting, Landstinget Sörmland, Västra Götalandsregionen, Landstinget i Kalmar län och Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet