Prima Ballerina Evelyn Chandler kastar salt över axeln. Foto: TT

Myten om fredagen den 13:e

Uppdaterad
Publicerad

Vidskepligheten kring kombinationen av veckodagen fredag och datumet tretton är ett modernt påhitt. Var för sig har de däremot sedan lång tid tillbaka förknippats med otur och olycka.

Talet 13 kopplas ofta till bibelns berättelse om Jesus sista måltid med lärjungarna, det var tretton personer runt bordet. Judas Iskariot räknas som den trettonde.

I den nordiska mytologin finns också en berättelse med samma antal gäster runt bordet. Loke, svekets och ondskans gud, sägs ha varit den trettonde gästen vid ett gästabud i Valhall. Där ska han ha lurat Höder att skjuta sin egen bror Balder med en mistelpil.

Farlig fredag

Fredagen som en oturlig veckodag kopplas till bibelns berättelser om att Jesus skulle ha korsfästs på en fredag, långfredagen.

Tron på att dagen skulle vara speciellt otursförföljd fick dock fart långt efter den tid bibeln utspelar sig. 1907 kom Thomas L Lawsons roman Friday, the Thirteenth. Den beskriver panik bland Wall Streets börsmäklare. De efterkommande decennierna började myten sprida sig mer allmänt.

I våra dagar har myten spätts på av den amerikanska filmserien Fredagen den 13:e. Rädslan för datumet har till och med fått ett eget namn, paraskavedekatriafobi.

Olika antal

Antalet dagar av den här typen kan variera mellan olika år, från en till tre. I år har vi två, idag och fredagen den trettonde oktober.

Enligt vissa kan oturen brytas när dagen sammanfaller med fullmåne. Eller så kan man ju alltid prova att kasta salt över axeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.