Nivrenaskolan bryter mot skollagen

Uppdaterad
Publicerad

På Nivrenaskolan får eleverna konfirmera sig på skoltid. Nu får skolan kritik från Skolverket, som menar att man bryter mot skollagen och bestämmelserna i läroplanen.

Enligt den får skolundervisningen inte vara konfessionell, det vill säga lära ut hur man ska tro. Nivrenaskolans ledning menar att man inte bryter mot läroplanen eftersom konfirmationsundervisningen är frivillig då man väljer den som elevens val. Men enligt Skolverket gör det ingen skillnad.

– Konfirmationen är ett sätt att bekräfta att man går in i ett samfund. Det gör den konfessionell så det är inte tillåtet, säger Jan Sydhoff, chef på enheten för styrdokument på Skolverket, till Mittnytt.

Mångårigt samarbete

Nivrenaskolan har i flera år samarbetat med Njurunda församling. Vid flera besök i kyrkan har eleverna bland annat fått lära sig vad det innebär att konfirmera sig.

– Att man får lära sig vad konfirmation är, det är vad religionskunskap går ut på, men inte att ledas in i en religion. Då förutsätter jag att dom besöker en moské och en synagoga också, säger Jan Sydhoff.

Inspektion väntar

Inom kort kommer Skolverket nu att göra en inspektion av Nivrenaskolan.

– Det görs en rapport och skolan får direktiv om hur man ska ändra sig, säger Jan Sydhoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.