Foto: SVT

”Norrlands skyltfönster för trav”

Uppdaterad
Publicerad

Timmarna innan Sundsvall Open Trot möter vi travbanans chef Jens Berglund som kommer med sitt tips om vinnaren i helgen. Dessutom reder vi ut om det är 20-års jubileum eller inte.

Det är fortfarande lungt på stallbacken på Bergsåkers travbana. Några kuskar strosar förbi med en häst i släptåg. Det är lugnet före den stora anstormningen som det brukar vara när Open Trot drar igång.

Speciellt arrangemang

Travbanans chef Jens Berglund är på plats och berättar att även om det ordnas tävlingar femtio gånger per år här så är det alltid litet speciellt med Open Trot:

– Vi kör ju två dagar. Bara det är inte så vanligt. Sen är det ju telefon och sms och folk som hör av sig, så visst märks det.

Tävlingen Sundsvall Open Trot är en av fyra stora travtävlingar i Sverige. De andra är Elitloppet, Åby Stora Pris, och Hugo Åbergs Memorial.

– Det här är ju fullt fokus på Sundsvall. Och Bergsåker är ett bra varumärke att jobba med. Open Trot är Norrlands skyltfönster när det gäller trav.

Tippar vinnare

Jens Berglund är chef på Bergsåkers travbana. Men han får spela om pengar som vem som helst i loppet. Litet motvilligt får vi hur honom vem han tror tar hem årets upplaga:

– Jag tror att Nuncio vinner.

Sen är det frågan om det är ett tjugoårsjubileum vi ser eller inte. Loppet kördes första gången 1996.

– Vi startade 1996. Så på lördag när vi kör sista loppet är det ju faktiskt det 21a loppet så vi vet faktiskt inte när vi ska fira, skrattar Jens Berglund.

– Det här blir spännande. Nu är man bara litet orolig för vädret. Men allt är på plats. De bästa hästarna och de bästa kuskarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.