Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En utmaning att förklara varför EU är viktigt för den enskilda medborgaren” – hör några av politikerna som var på Mittuniversitetet för att dra igång EU-valrörelsen i länet. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Norrlänningar utan chans i EU-valet: ”Är ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

När 21 svenska EU-parlamentariker ska väljas i juni ser det ut att bli ganska fritt från representanter för de fyra nordligaste länen. Det finns ett troligt undantag: Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt från Umeå, den comebackande ex-partiledaren.

När de politiska partierna har satt ihop listor med sina kandidater till EU-valet lyser politiker från norra Sverige i stort sett med sin frånvaro.

– Ja, det är ett problem, tycker miljöpartisten Knapp Brita Thyr från Härnösand som själv finns på plats 27 på sitt partis lista.

EU-val 2024

– Det är jätteviktigt att få in en norrlänning i EU-parlamentet, tycker hon.

Grön omställning centralt för EU

EU har ju höga ambitioner med den så kallade gröna omställningen, och i Sverige är det i huvudsak i nordligaste Sverige det ska ske – från grönt stål i Norrbotten till fossilfri vätgas i Ånge.

Den i stort sett enda norrlänning som idag ser ut att knipa en plats i EU är vänsterns tidigare partiledare Jonas Sjöstedt, som faktiskt var med i den allra första svängen efter Sveriges EU-inträde 1995.

Näst sist på EU-listan

När Mittuniversitetet i veckan hade EU som temadag fanns åtta politiker från Mellannorrland, samtliga placerade långt ner på sina partiers listor – ingen av dem har skuggan av en chans att bli invald.

Är det frustrerande?

– Njae, förhoppningsvis kan vi ändå påverka våra toppkandidater i valet, säger Ida Skogström, moderat från Härnösand – placerad på näst sista plats på M-listan som nummer 32.

Högst placerade kandidaterna från de fyra nordligaste länen

Socialdemokraterna

8. Isak Utsi, Arjeplog

Sverigedemokraterna

15. Dan Rasmusson, Sundsvall

Miljöpartiet

6. Henrik Blind, Jokkmokk

Centerpartiet

4. Sven Tornberg, Haparanda

Kristdemokraterna

17. Roland Sjögren, Lycksele

Liberalerna

11. Emma Lilja Sjödin, Östersund.

Moderaterna

7. Michaela Löwenhöök, Västerbotten

Vänsterpartiet

1. Jonas Sjöstedt, Umeå

3. Carolina Gustafsson, Kiruna

Sverige har 21 ledamöter i EU-parlamentet. Efter förra valet ser fördelningen ut så här:

S: 5 platser

M: 4 platser

SD: 3 platser

KD: 2 platser

C: 2 platser

MP: 2 platser

V: 1 plats

L: 1 plats

I samband med ”Brexit”, Storbritanniens beslut att lämna EU, fördelades de brittiska platserna i parlamentet till övriga medlemsländer.

Sverige fick då en extraplats som tillföll Miljöpartiet.

Källor: europaportalen.se & Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet