Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Nu är vinterkräksjukan här

Publicerad

Många söker nu information om vinterkräksjuka. En tydlig signal om att kräksjukesäsongen är igång, uppger Folkhälsomyndigheten.

Mängden sökningar på ordet vinterkräksjuka på 1177 Vårdguidens webbplats indikerar att vinterkräksjukesäsongen är igång. Cirka en månad tidigare än i fjol.

– Vi vet inte om årets säsong kommer att bli åt det tuffa hållet, säger Lena Sundqvist som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

Och hon vill framhålla vikten av en god handhygien för att minska smittspridningen.

– Vi vill påminna om betydelsen av att tvätta händerna med tvål och vatten för att inte sprida smittan vidare. Det minskar också risken att själv insjukna, säger Lena Sundqvist.

Handsprit biter inte på vinterkräksjukevirus (calicivirus) men kan användas som komplement till handtvätt med tvål och vatten eftersom den verkar mot andra bakterier och virus som kan göra oss sjuka, uppger myndigheten.

FAKTA VINTERKRÄKSJUKA

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar.

Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.

Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten. (källa: Folkhälsomyndigheten)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.