Sittande från vänster: Jan Sahlén, Thomas Nyberg, lokal polisområdeschef Södra Ångermanland. Stående från vänster: Gudrun Sjödin, vice ordförande kommunstyrelsen, Andreas Dahlbom, kommunpolis Södra Åmgermanland Foto: Barbro Sellin.

Nu lovar Kramforspolisen att vara mer närvarande

Uppdaterad
Publicerad

I dag klockan 16 skrev representanter från Kramforspolisen och Kramfors kommun på ett dokument med en rad åtaganden, så kallade medborgarlöften. Bland annat ska poliserna bli mer synliga i centrum genom åtminstone tio fotpatrulleringar per månad.

I augusti skickade 18 kommunalråd från olika delar av Norrland ett protestbrev till inrikesminister Anders Ygeman (S) om konsekvenserna av polisbristen. Jan Sahlén (S), kommunalrådets ordförande i Kramfors, var en av dessa.

– Vi (Kramfors kommun) köper bevakningstjänster för 250 000 till 400 000 per år, för någonting som borde vara en polisiär uppgift. Det fanns en anledning att uppmärksamma detta, säger Jan Sahlén.

Påminde regeringen i december

I december gick Kramfors kommun avtal med vaktbolaget ut, varpå Jan Sahlén bestämde sig för att uppmärksamma frågan igen i en skrivelse till Anders Ygeman. Jan Sahlén understryker värdet av synliga poliser.

– Alla vet ju vad en polisuniform representerar. Uniformen signalerar att personen har ett uppdrag att se till att lag och ordning efterlevs. Om man aldrig har den kopplingen, om uniformen aldrig gör sig påmind, vad händer med ett sådant samhälle?

Men trots att polisen kommer att öka sin närvaro så kommer Kramfors kommun att göra en nytt uppköp av bevakningstjänsterna man haft sedan 2005.

– I grunden trycker man ut ansvaret för trygghet till kommunen och då slipper polisen betala. Men var har pengarna från den besparingen tagit vägen?, avslutar Jan Sahlén.

Överenskommelsen i punkter

Polisen lovar att:

– Varje möjligt arbetspass fotpatrullera i Kramfors centrala delar. Detta ska ske vid minst tio tillfällen per månad. Där ska vi (polisen, reds. anm.) arbeta uppsökande, kontaktskapande, stävja ordningsstörningar samt upprätthålla de lokala ordningsföreskrifterna.

– I tätorter utanför centralorten genomför informationsträffar kring grannsamverkan och byavakt. Målet är att under året få tio  nya samverkansgrupper i kommunen utöver redan existerande.

– Påbörja nytt arbete med ungdomspoliser i kommunen. Detta för att stärka upp det brottsförebyggande arbetet.

Tillsammans med Kramfors kommun:

– Genomföra trygghetsvandring i Kramfors  centrala delar med inriktning på aktuell problematik

– Utveckla samverkan mellan bland annat ungdomspoliser, socialtjänst och skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.