Majoriteten i Örnsköldsvik vill bygga tre nya förskolor. Foto: SVT

Nu ska förskolebristen byggas bort

Publicerad

Majoriteten i Örnsköldsvik, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, vill tidigarelägga byggandet av tre förskolor.

Bristen på förskoleplatser, framför allt i de centrala delarna av staden, har länge varit ett problem i Örnsköldsvik. Hittills har kommunen löst bristen genom att bygga tillfälliga förskolor eller genom att hyra lokaler.

I kommunens investeringsplan fram till och med 2020 finns 73 miljoner avsatta för nya förskolor. Nu vill majoriteten tidigarelägga investeringarna för att skapa tre nya förskolor.

– I ett läge där vi ser ett växande behov av fler förskoleplatser är det viktigt att vi också från kommunen agerar för att långsiktigt se till att förskolan och våra barn har tillgång till bra och ändamålsenliga lokaler säger Birgith Olsson Johansson, Bildningsnämndens ordförande.

Vid Ängetskolan i Gullänget finns sedan några år tillbaka en tillfällig förskola uppbygd av flyttbara moduler. Där vill man till hösten bygga en permanent förskola. Även i Domsjö och Högland ska permanenta förskolor byggas.

– Våra partier har gått till val på att bygga nya förskolor och vi har nu gett våra tjänstepersoner i uppdrag att snabba upp processen för att kunna färdigställa fler förskolor de kommande åren säger Glenn Nordlund, kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.