Författarna Peter Sjölund och Karin Bojs. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.

Ny bok – motkraft till rasbiologin

Uppdaterad
Publicerad

Boken Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren som släpps idag, slår en gång för alla hål på rasbiologernas påståenden om samer som en underordnad ras.

Det menar författarna Karin Bojs och Peter Sjölund, som genom att lägga ihop DNA-resultat fått ihop ett gemensamt släktträd för de flesta svenskar. Såhär säger de om resultatet.

– Ja, det är att vi är en blandning, alla är vi en blandning, säger Karin Bojs till Sameradion & SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

– Ja, vi kan väldigt tydligt se i DNA att alla, oavsett vem vi tittar på, har ett väldigt blandat ursprung, även samer, säger Peter Sjölund.

I boken Svenskarna och deras fäder lägger DNA-släktforskaren Peter Sjölund, ordförande i Härnösands Släktforskare och vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs ihop DNA-resultat från professionella forskare och tusentals släktforskande privatpersoner.

Genom att titta på mäns y-kromosomer, alltså den del av arvsmassan som män ärver från sin far, farfar och farfarsfar och så vidare, har författarna fått en detaljerad bild av hur nuvarande Sverige har befolkats ända från att inlandsisen smälte och fram till idag.

Tredelat ursprung

När de tittat på personer av samesläkt menar Peter Sjölund att de kom i tre vågor. Den första kom ifrån öster, från nordvästra Asien vid tiden för Jesu födelse, sedan anslöt sig män både från nuvarande Norge och Sverige och slutligen även södra Finland.

– Dagens män som betecknar sig som samer, de har alltså ett tredelat ursprung, från öster söder och sydväst och alla de kom in mellan, strax före Kristi födelse och år 500, säger Peter Sjölund.

Finns inga raser – alla är en mix

Samer har alltså samma fädernelinjer som andra svenskar. Därför ser författarna boken som motkraften till rasbiologin, då deras slutsatser är att DNA-tekniken slutligen tar död på allt prat om raser.

– Vad man ska ha klart för sig är att rasbiologerna, det var flummig ideologi och rasism och det vi håller på med nu är seriös forskning. Det finns ingen grund för att påstå att det skulle vara någon rasbiologi. Detta är kunskap jag kan bara se att den är av godo, säger Karin Bojs.

–Ja och som sagt var. Det tydliga resultatet av den här forskningen är att alla är en blandning. Det finns inga raser som man pratade om på den tiden, utan var vi än går ute i Europa eller ute i världen så hittar vi en mix, säger Peter Sjölund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet