Foto: TT

Ny insatsplan för vården

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggning av akutkirurgin i Örnsköldsvik och Sollefteå är en av de åtgärder som pekas ut i en ny insatsplan – försämrad ekonomi kräver fler sparförslag, enligt nya planen som redan får stark kritik från oppositionen.

Nästa vecka ska den tyngsta nämnden i landstinget, Hälso- och sjukvårdsnämnden, besluta om en färsk ”Arbetsplan för specialistvården”, det vill säga verksamheten vid det tre sjukhusen i länet,  en plan som närmast kan beskrivas som en insatsplan 2.0.

Planen beskriver åtgärder för att få ordning på landstingsekonomin – en lista på insatser som berör allt från akutkirurgi, medicin, operation, kvinnosjukvård, psykiatri och hjärtsjukvård i länet.  Samtidigt konstateras att fler sparåtgärder måste tas fram under 2017. 

Krisen i Landstinget Västernorrland

Planen har redan väckt starkt kritik från oppositionen:

– Förslaget är att den nu ska antas i HSN,  och där föreslås nedläggning av Örnsköldsvik och Sollefteås akutkirurgi. Inget annat alternativ finns kvar, säger Soledad Henriques (KD) och pekar på att budskapet från majoriteten den senaste tiden har varit att frågan skulle utredas vidare.

Massiv kritik mot förra planen

Den förra insatsplanen, som presenterades i augusti förra året, rörde ju upp en kraftig kritikstorm.

Den drogs senare tillbaka och ledde även till att dåvarande landstingsdirektören Anders L Johansson senare fick lämna sitt jobb.

I Kramfors samlades demonstranter för att protestera mot landstingets planer, och socialdemokrater upptäckte att socialdemokrater tågade MOT partiets politik. Överraskade petades sittande landstingsrådet Elisabeth Strömqvist och ersattes av Erik Lövgren.

Landstingsledningen backade – och meddelande att omtag skulle göras och en ny plan skulle tas fram.

Nu, ett år och fyra månader senare presenteras altså en ny övergripande åtgärdsplan för vården i länet.

Skattehöjning räckte inte

I slutet av förra hösten kom även beskedet att landstingsskatten skulle höjas med 60 öre, en förstärkning med runt 300 miljoner för landstingskassan.  Då var fortfarande majoritetssamarbetet mellan vänstern, miljöpartiet och (S) intakt.

Skattehöjningen innebar att länsborna fick ”högst skattetryck i landet”, konstateras i den nya arbetsplanen.

Förstärkningen tycks dock inte ha räckt.

Ekonomin har försämrats ytterligare

Den nya arbetsplanen, som nu sammanställts av Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschefen i Landstinget målar upp bilden en kärv ekonomisk situation för landstinget.  I många stycken en ekonomi som är i sämre skick än vad tidigare har trott.

Specialistvården klarar inte sina mål och nya sparförslag måste till, menar hon i planen.

Senaste prognosen visade på – 87 miljoner kronor.

Det fastlagda målet ligger på en besparing på 160 miljoner till 2018, men sjukhusen bedöms inte att klara sina sparmål de kommande åren

Sjukhusen har dessutom blivt mindre produktiva, enligt planen.

Dessutom har landstinget -  enligt kommunallagen – ett återställningskrav på 358 miljoner.

Det handlar om tidigare års stora underskott där landstinget lånat av sig själv, ur sina egna pensionsfonder, för att klara verksamheten.

Förslagen berör Sollefteå och Örnsköldsvik

Nästa vecka ska alltså ledamöterna i Hälso- och sjukvårdsnämnden besluta om arbetsplanen, en plan som framförallt presenterar åtgärder på sjukhusen Solleftå och Örnsköldsvik.

Samtidigt ska 18 vårdplatser bort från Sundsvalls sjukhus.  41, 5 miljoner sparas in genom dels flytten av rehab från Härnösands sjukhus och dels genom samverkansfördelar inom verksamheterna inom det som kallas medicinblocket.

Nio vårdplatser tas bort från Örnsköldsvik  och två från Sollefteå inom ramen för det detta.

Bakvänd hantering

Vissa åtgärder redan genomförda, som ortopedin och BB i Sollefteå,  andra förslag har varit kända.

Men här finns även helt nya förslag.

Kritiken från oppositionen är idag hård:

– Det här görs i helt bakvänd ordning, menar Soledad Henriques, kristdemokrat från Örnsköldsvik, och ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det är märkligt att Ewa Back, ordförande i HSN,  och Erik Lövgren, landstingsrådet,  inte vill berätta för allmänheten hur det egentligen ligger till, de har nu i flera dagar sagt att ärendet om akutkirurgin ska utredas vidare,  men det stämmer ju inte. 

– Det finns ju ett alternativ på bordet, säger hon och menar den nya arbetsplanen.

Senast i går kväll under den sk medborgardialogen i Sollefteå var ju budskapet till åhörarna att det inte fanns något förslag om framtiden för akutkirugin – länsklinikchefens utredning förväntades komma under janurari. 

– Det här är inte särskilt ärligt gentemot medborgarna. Möjligtvis köper dom sig lite tid men det är inte en särskilt smart strategi sett ur ett demokratiskt perspektiv och landstingets låga förtroende, tycker Soledad Henriques (Kd).

”Ledamöterna blir bakbunda”

Gunnar Fors, Vänsterpartiet,  menar att ledamöterna blir bakbundna om man tvingas anta den här arbetsplanen nästa vecka.  Även Fors är ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag kan ju inte ta ställning till förslag innan jag tagit del av av vad professionen tycker, alltså länsklinikchefernas utredningar, säger Gunnar Fors till SVT.

– Det här känns som ett Moment 22, säger han uppgivet.

”Har man väl antagit arbetsplanen, ja då har man”, menar han.

Koncentreras till Sundsvall

I arbetsplanen slås exempelvis fast att akutkirugin koncentreras till Sundsvall. ”Kapaciteten och kvaliteten uppnås inte på övriga sjukhusorter”, slås det fast enligt planen.

En åtgärd som skulle spara in 36, 6 miljoner.

Samtidigt har Eva Back, nämndens ordförande, flera gånger upprepat att exempelvis utredningen akutkirurgin inte är färdig.

Förhoppningen är att den kan hanteras av nämnden i januari, sa hon häromdagen till SVT.

Fler besparingar kommer krävas

I planen slår förvaltningschefen Nina Fållbäck-Svensson fast att ”fortsatta och växande underskott i verksamheterna gör att ytterligare (spar)insatser kommer att bli aktuella.

Men vilka insatser det kommer att handla om och var de ska göras, det redovisas inte i planen.

Dagen innan HSN:s sista möte för året har Landstingsstyrelsen sammanträde  – men styrelsen kommer inte att få del av den här nya insatsplanen till sitt möte, utan för nöja sig med en muntlig föredragning av innehålllet.

Föreslagna åtgärder i insatsplanen

– Specialistpsykiatri 15 miljoner

– Akutkirurgi till Sundsvall 36,6 miljoner

– Operation 5,7 milljoner

-  Röntgen/ Klinisk fysiologi 6,5 miljoner

– Ögonsjukvård 0,7 miljoner

– BB Sollefteå 15 miljoner

– Ortopedi 15 miljoner

– Medicin/ geriatrik/ neurologi/ rehab 41, 5 miljoner.

----------------------------------

* Inom det som betecknas som medicinblocket inom länet föreslås en neddragning med totalt 29 vårdplatser, 18 i Sundsvall, 9 i Örnsköldsvik och  2 i Sollefteå. Besparingar beräknas göras genom ”samverkan” melllan områdena kardiologi, rehab, medicin, geriatrik, neurologi, infektion/lungor.

* Inom psykiatrin avvecklas en så kallad beredskapslinje i norra delen av länet och 10 vårdplatser försvinner.

När det gälller akutkirurgin bedöms Örnsköldsvik och Sollefteå sjukhus inte klara mer omfattande traumatologi, det vill säga större olyckor.

Beroendet av staffettläkare försvårar saken ytterligare, heter det i planen.

Sundsvall bedöms ha  kapacitet att kunna ta hand om akutkirurgin.

* Både Sollefteå och Örnsköldsvik ska ha fortsatt akutomhändertagande men samtidigt krävs personal med högre kompetensnivå än idag.

* Röntgen i Härnösand försvinner och verksamheten flyttar till Sundsvall.

* Förändringarna inom BB/Kvinnosjukvården samt ortopedin är redan klubbade – BB och de akuta ortopedoperationerna försvinner från Sollefteå, istället får sjukhuset ta hand om planerade ortopediska operationer med patienter även från Sundsvall och Örnsköldsvik.

* Koncentrationen av verksamhet på sjukhusen innebär ett ökat behov av ambulanstransporter – där plussas medlen på med 6 miljoner kronor, lika mycket som satsas på förstärkning av akutmottagningen i Sollefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet