Ny marknad för Domsjöfabriker

Uppdaterad
Publicerad

Pappers- och massaindustrin är en bransch i förändring. På Domsjöfabriker i Örnsköldsvik utgör den tidigare restprodukten lignin en allt större del av produktionen.

Domsjöfabriker är i dag världens näst största tillverkare av lignin – en restprodukt som man tidigare hade problem att bli av med.

– För drygt tio år sedan bestämde man sig för att satsa på ligninet och började då stegvis att bygga upp det här. I dag är Domsjö den enda producent i världen som verkligen ökar utbudet av lignosulphonate, säger Mats Nytorp som är ansvarig för produkten på fabriken i Domsjö.

Används i byggbranschen

Efterfrågan på produkten växer. Enligt Mats Nytorp bland annat för att den gör byggprocessen mer miljövänlig.

– Använder man lignin så kan man spara vatten och göra ett starkare betong. Vi har beräkningar som visar att vår årliga produktion minskar cementförbrukning motsvarande koldioxidutsläpp från 600 000 bilar, säger han.

Ligninet är vedens naturliga limämne som håller ihop vedstrukturen och cellulosafibrerna.

– När man gör cellulosa för textiländamål som vi gör här löser man ut ligninet, förklarar Mats Nytorp.

Domsjöfabriker, som är Norrlandskustens enda kvarvarande sulfitfabrik, har successivt ställt om sin produktion från pappersmassa till att i dag vara ett fullskaligt bioraffinaderi. Och enligt branschexperter kan fler industrier i regionen i framtiden komma att utvecklas mot bioraffinaderier.

– Framför allt tror jag att sulfatbruken kan komma att ändra sin struktur. Egentligen finns det två utmaningar – den ena är teknisk och den andra är marknadsmässig, säger Clas Engström, vd för SP Processum, som stödjer och initierar forskning inom bland annat bioteknik, energiteknik och kemi.

– Jag tror att om man ska skapa ett bioraffinaderi så kanske man måste fundera på att öppna upp industrisajten och låta entreprenörer komma in och ta rätt på någon av restströmmarna.

– Man måste vänja sig vid att det som tidigare var en enda industri, blir ett industriområde där man låter flera företag finnas innanför grindarna. Man skapar ett litet ekosystem av företag – samma sak som egentligen har hänt på Domsjöområdet, säger Clas Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.