Foto: SVT/TT

Landstinget: ”Alarmerande kostnader”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusen i länet fortsätter att förlora pengar. Kostnaderna för stafettpersonal har drivit iväg kostnaderna och landstinget räknar nu med en förlust på 77 miljoner för specialistvården.

På torsdagen presenterades en ny prognos som pekar i helt fel riktning. Bara under april utökades underskottet med 48 miljoner jämfört med budget.

Ur det perspektivet förefaller förlusten på 77 miljoner för helåret vara ett önsketänkande. Enligt landstinget är det framför allt inhyrningen av stafettsjuksköterskor som kostar allt mer. Allt fler sjuksköterskor hyrs in via bemanningsföretag, en utveckling som landstingsledningen kallar för alarmerande.

Rekryterar på alla fronter

Enligt landstingsledningen är situationen likartad på de tre sjukhusen i Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå.

– Vi måste fortsätta arbeta på alla fronter för att få ner våra kostnader för stafetter. Vi måste anstränga för att hålla ner sjukskrivningstalen och rekrytera nya läkare och sjuksköterskor. Det här är inget nytt men inte desto mindre nödvändigt, säger sjukhusdirektören Nina Fållbäck-Svensson.

Omdebatterat sparmål

Utvecklingen hittills i år är illavarslande. Under de tre första månaderna var underskottet för de tre sjukhusen fem miljoner för att plötsligt under april öka med ytterligare 48 miljoner. Landstingsledningen betonar därför att prognosen på 77 miljoner för helåret är svårbedömd och att det råder stor osäkerhet kring stafettkostnaderna under resten av året.

Parallellt med att kostnaderna ökar har landstinget ett omdebatterat sparmål på 160 miljoner på de tre sjukhusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.