SVT Västernorrlands publiceringar om det så kallade Evamordet i Kramfors med bland annat helt nya uppgifter har lett till nya tips till polisen i fallet.

Nya tips kring Evafallet

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s publiceringar om mordet på Eva Söderström i Kramfors 1987 den senaste veckan har nya tips kring fallet kommit in till polisen.

– Det har kommit in flera tips. Det är flera som har lämnat uppgifter och de har vi hittills försökt följa upp så gott det har gått, säger Veronica Andersson, chef för utredningarna om grova brott vid polisen i Västernorrland.

– I dagsläget kan jag inte svara på om vi kommit igenom allt, men det kommer vi i vart fall att göra. Sedan kan jag förstås inte säga vad det är för tips och vad uppgiftslämnarna velat berätta för oss, det kan jag inte, fortsätter Veronica Andersson med hänvisning till förundersökningssekretessen i ärendet.

Eva-mordet i Kramfors

Måste kontrolleras

SVT: Är det något eller några av tipsen som är särskilt intressanta?

– Alla tips som kommer in till oss är intressanta, i alla fall fram tills dess att vi kan kontrollera dem.

Mordet på 27-åriga Eva Söderström i Kramfors hösten 1987 är Västernorrlands äldsta så kallade cold case, det vill säga ouppklarade mordfall, och det har genom åren bara funnits en formellt misstänkt i ärendet – den så kallade cykelmannen.

Avfördes

Han avfördes slutgiltigt som misstänkt 1996, alltså för 20 år sedan.

Men först nu har det kommit fram att polisen också intresserat sig för en man i Evas närhet som omges av en del besvärande omständigheter.

Han har förhörts ett flertal gånger, men har inte kunnat knytas till brottet och har aldrig delgivits misstanke.

Ingen särskild utredare

SVT: Jobbar någon utredare aktivt med ärendet för närvarande?

– Nej, vi har ingen särskild utredare avsatt för det här. Men när det kommer in tips och uppgifter i ärendet så kontrollerar och utreder vi dem förstås vidare, precis som i alla så kallade kalla fall, säger Veronica Andersson.

Nya eller gamla uppgifter

– Vi tittar bland annat på om det är uppgifter som är kända sedan tidigare i utredningen eller om det är nya uppgifter som vi då ska följa upp på något vis.  Det är så vi värderar tipsen. Vi värderar dem inte utifrån vilka som lämnar tipsen eller uppgifterna eller på vilket sätt de är lämnade. Det är helt enkelt utifrån vilka fakta vi får in och hur vi sedan kan kontrollera dem, säger Veronica Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eva-mordet i Kramfors

Mer i ämnet