Nya varningar för höga flöden

Uppdaterad
Publicerad

SMHI gick på söndagen ut och höjde riskbedömningen till en klass 2-varning i delar av Ångermanland. Flödena i Ångermanälven är fortfarande mycket höga och vatten från fjällen väntas höja flödena i de nedersta delarna av älven under det närmaste dygnet.När nu vattnet sjunker undan i Kramfors väntas problemen tillta i Sollefteå, där översvämmades på söndagen bland annat småbåtshamnen.

Vattnet har det senaste dygnet runnit undan i Kramfors men tilltagit i Sollefteåområdet. På söndagen översvämmades exempelvis småbåtshamnen och på campingen i Sollefteå valde flera husvagnsägare att dra bort sina husvagnar från området.

Flödena i Ångermanälven, Åseleälvsgrenen, är fortfarande mycket höga, men börjar stabiliseras i de övre delarna, uppströms Vilhelmina. Kulmen rör sig nu nedströms och flödena i de nedersta delarna av Ångermanälven väntas fortsätta att öka under det kommande dygnet, meddelade SMHI på söndagen.

Regnkaos i Västernorrland

I Kramfors och Sollefteå var fortfarande stora områden översvämmade på söndagen även om vattnet på många håll börjat rinna undan. Räddningstjänsten varnar nu istället för den stora risken för ras vid de vägar som varit under vattnet.

Riksväg 90, vid Bollstabruk, kommer att vara fortsatt avstängd i båda riktningar, fram till onsdagen, enligt den bedömning Trafikverket gjorde på söndagen. De delar av vägen som varit översvämmade måste genomgå en geologisk undersökning innan den kan öppnas igen. Trafiken har letts förbi området via mindre vägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaos i Västernorrland

Mer i ämnet