Nytt avtal trots frågetecken

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Sundsvall Dragons har ärenden hos Kronofogden för hundratusentals kronor och det finns stora oklarheter om vilka som faktiskt sitter i klubbens styrelse, så vill det kommunalägda Näringslivsbolaget teckna ett nytt miljonavtal med klubben.

Att Sundsvall Dragons dragits med stora ekonomiska problem under en längre tid är känt. Och fler problem bubblar vid ytan. Vid månadsskiftet mars-april går Dragons marknadsföringsavtal med det kommunalägda bolaget Stadsbacken AB och dess operativa dotterbolag Näringslivsbolaget ut. Avtalet gör att klubben får cirka 200 000 kronor fyra gånger om året i utbyte mot att man bland annat åtar sig att bära Näringslivsbolagets logga med mera. Det är alltså en form av kommunal sponsring.

Avtal nästa vecka

Men Dragons har under åren dragits med miljonskulder, uteblivna löner till spelare –  till och med vräkning. Och i förra veckan kunde SVT berätta om stora oklarheter gällande vilka som faktiskt sitter i Sundsvall Dragons styrelse. Beroende på vem man pratar med så får man olika besked, och när vi kollar upp namn som såväl vi som Dragons valberedning fått veta ska sitta i styrelsen så visar det sig att vissa av dem har gått ur för flera år sedan. Och när vi pratar med coach Tommie Hansson så berättar han att varken han eller spelarna har fått sin lön. Dock vill han inte säga på hur länge.

Sundsvall Dragons

Och nu vill Näringslivsbolaget teckna ett nytt marknadsföringsavtal.

– En nytt marknadsföringsavtal ska komma till nästa veckan, det som finns nu går ut vid månadsskiftet, säger Maria Åslin, affärsområdeschef vid Näringslivsbolaget.

Månadsvisa rapporter

Tidigare har Näringslivsbolaget begärt att få in rapporter månadsvis för att försäkra sig om att ekonomin är i ordning. För just nu har Dragons skulder hos Kronofogden för närmare 290 000 kronor, samtidigt ska 10 ärenden till vara på väg in – värda över en miljon kronor. Men Maria Åslin säger att hon är nöjd med hur samarbetet har fungerat och det hon sett.

Utveckla och förbättra

Stefan Söderlund, Vd för Stadsbacken och kommundirektör, ska träffa Dragons styrelse på fredag för att få titta närmare på ekonomin och prata om avtalet.

– Vi får se vilka jag får träffa då, jag vet inte än. Det blir intressant att se vilka det blir, säger han.

Det är i slutänden han som ska skriva under på det nya marknadsföringsavtalet. Och även om Näringslivsbolaget ställer sig positiv till att teckna ett nytt avtal, så finns en viss tveksamhet från kommundirektörens sida.

– Man har flera saker som man måste utveckla och förbättra. Jag hade hoppats att situationen skulle vara annorlunda än den är nu, vi kan bara hoppas på att Dragons får ordning på sin verksamhet, säger Stefan Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvall Dragons

Mer i ämnet