Nytt parti utmanar i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig ett nytt parti in den redan turbulenta landstingspolitiken. Sjukvårdspartiet är tillbaka, men den här gången i nära samarbete med Ådalen. ”25 procent av rösterna är fullt möjligt”, menar en företrädare.

I debatten har det tidigare förts fram tankar på att ett nytt parti behövs i landstingspolitiken i Västernorrland.

Nu tycks det också bli verklighet.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Samarbete med Ådalen

Fast egentligen handlar det om ett nygammalt parti, Sjukvårdspartiet som nu ger sig in i politiken igen – men med en avgörande skillnad från tidigare  – den här gången ingår man i ett nära samarbete med Västra Initiativet i Sollefteå, ett parti som chockade alla när man blev näst störst i i Sollefteå förra valet. (Längst ner i artikeln hittar du en rad inslag ur vårt arkiv med och om Sjukvårdspartiet)

Men tanke på den kraftiga opinionen i Ådalen finns troligen en hel del röster att hämta där för det nygamla partiet. 

– Vi är djupt oroade över vad som händer i Ådalen, säger Tommy Berggren i omstartande Sjukvårdspartiet.

– Vi hör den höga aggressionsnivån och vi hör Sollefteåbornas skräck att förlora sitt sjukhus, säger han, men tillägger att man vill vara ett parti för hela länet.

Fokus ska vara sakfrågorna inom sjukvårdspolitiken – blockpolitik är man mindre intresserad av.

”25 procent rimlig målsättning”

Målsättningen är hög, Tommy Berggren tror att det är fullt möjligt att bli lika stora som systerpartiet i Norrbotten som fick 25 procent av rösterna i senaste valet.

– Absolut, jag tror att länsborna har fått nog, vi är snart så avtrubbade att vi inte ens reagerar på alla hemska nyheter vi hör om landstinget.

– Så här kan det inte fortsätta, tycker han.

Det har funnits ett tryck från allmänheten, enligt Berggren, att partiet åter ska ge sig in i landstingspolitiken.

Nu tycks tiden mogen.

Återstart – 20 år senare

– Partierna i landstinget klarar uppenbarligen inte det här, säger Tommy Berggren, som själv har varit ledamot i landstingsfullmäktige under två mandatperioder.

Det blir en återstart för ett parti som en gång startades för rädda Härnösands sjukhus. I mars 1994 bildades den första styrelsen och pådrivande var de båda läkarna Lars Olof Hemmingsson och Anders Kempe, den senare var under en rad år partiledare och satt under perioder även i landstingsstyrelsen.

Inför valet 2006 gjordes ett försök till samverkan av sjukvårdspartier runt om i landet för att nå riksdagen.

I Västernorrland fick sjukvårdspartiet ett tydligt inflytande, inte minst efter valet 2010 då man var och bröt en 84 år lång dominans av socialdemokratiskt styre i landstinget.

Sjukvårdspartiet, med sina sex mandat, valde att samarbeta med alliansen och miljöpartiet och moderaten Per Wahlberg blev nytt landstingsråd.

En budget i balans var löftet, samtidigt som den nya politiska konstellationen lovade att behålla tre sjukhus i länet.

Lade ner verksamheten 2014

Men orken tröt för partiet och inför valet 2014 förklarade partiledaren Yngve Nilsson överraskande att man inte skulle ställa upp.

Partiet hade inte lyckats med återväxten, hette det. Sjukvårdspartiet hade då varit med i politiken under 20 år och ställt upp i fem val.

Många var förvånade över sortin, en av dem statsvetaren Niklas Bolin.

– Det är ovanligt att ett parti som faktiskt lyckats bra och varit med under så lång tid, försvinner så här, menade han då.

Men nu är alltså Sjukvårdspartiet tillbaka, men den här gången med en stark koppling till Ådalen.

Ledning som saknar förtroende.

Vad kommer de då att driva för frågor?

Tommy Berggren menar att det handlar om vårdens kvalitet- det går inte längre bara att kräva att färre ska göra mer.

– Personalen har idag inget förtroende för ledningen, menar Tommy Berggren.

Han pekar dessutom på det faktum att Västernorrland har en lägsta snittkostnaden för vård i hela norra Sverige.

”En i längden ohållbar situation”, menar han.

Nu satsar man på att åter komma in landstingsfullmäktige, eller regionfullmäktige som det då kommer att heta, vid nästa val 2018.

Men samtidigt är ju den stora omstöpningen av vården redan i full gång, så frågan är om timingen den här gången verkligen är på det nygamla partiets sida.

Sjukvårdspartiet – ur arkivet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet