Foto: TT

Föräldrar välkomnar mobilförbud

Uppdaterad
Publicerad

Sedan drygt en vecka tillbaka är det numera förbjudet att ta med sig mobil eller läsplatta till simhallen i Härnösand. Det handlar dels om att öka säkerheten dels att minska risken för smygfilmning.

Hasse Mattsson är på simhallen i Härnösand och badar tillsammans med sin dotter Amanda och han är positiv till det skärmförbud som införts sedan drygt en vecka tillbaka.

–Jag tycker det är bra, man har nog bättre koll på barnen.

Livsfarligt mobilsurfande

Men det är långtifrån alla föräldrar som badar med sina barn. Badhuspersonal har reagerat på att många suttit vid sidan av och tittat i sina mobiler och kanske skickat ett och annat jobbmail. Och det här har i vissa fall blivit livsfarligt.

– Vi har haft personal som fått hoppa i vattnet och ta in barnen till kanten medan föräldrar suttit och tittat i mobilen istället säger tf simhallschef Jonas Andersohn.

Men numera råder alltså skärmförbud i hela simhallen. Men det har även skett flera fall av ofredande. Därför har man även satt in extrapersonal som ska vara mer synlig och det kommer även sättas upp trygghetslarm i omklädningsrum duschar och bastu.

Är det inte överdrivet?

–Nej nu har vi haft ganska många tillbud på senare tid och då vill vi tillgodose att besökarna känner sig trygga när de besöker oss, säger Andersohn.

Smygfilmade barn

Britt Andersson är också på simhallen idag tillsammans med sina barnbarn och hon välkomnar även hon att det inte längre är tillåtet att ha mobiler eller surfplattor.

– För tre veckor sedan var min dotter med om att en okänd man gick runt här och fotade och knäppte kort på barnen och sedan försvann.

Badvakter är inga barnvakter

Badhuschef Jonas Andersohn berättar att hans personal upplever att många föräldrar överlämnar ansvaret över barnen på badvakterna när de besöker simhallen.

–Tyvärr tror ju vissa föräldrar att vi är barnvakter och inte badvakter, men så är det inte. Föräldrarna har ansvar över barnen när de är här och även över andras barn som man tar med sig och det kanske vi har varit slarviga att upplysa om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.