Kommunens kort används felaktigt

Publicerad

Mittnytt kan i dag avslöja nya brister med Sundsvalls kommuns kreditkort. Rektor Roy Resare attesterar till exempel sitt eget betalkort.

Många av dem som fått ett kreditkort från kommunen, har inte handlat för speciellt mycket, en del av dom 800 har inte ens använt sitt kort ännu. Men en person sticker ut i listan. Under 2013, användes Roy Resares kort för över 166 000 kronor.

Det är fyra gånger mer än vad den som kommer tvåa på listan har gjort av med.

– Det här gäller hela skolan. Det gäller projekt, det gäller i det land där det inte har gått att få fakturering. Det var smidigare att använda kortvägen. Och det finns ingenting konstigt med det, hävdar Roy Resare, rektor för Lidens skola.

Men det är här som det börjar bli märkligt. För Roy Resare säger att han själv nästan aldrig använt kortet. Istället så är det olika personer på Lidens skola som fått låna Resares kort när dom behövt köpa vissa saker till verksamheten, något som är strikt förbjudet enligt både kortföretaget och kommunen.

– Jag använder inte det kortet själv, utan det är inköpsansvariga. Sedan rent praktiskt kan det vara så, vi är en liten skola, hjälper varandra och är jag ute på ett hotell och det ska betalas en faktura, så har jag använt det kortet om det inte är medarbetaren som använder det, säger Roy Resare.

För ett år sedan surfade en inköpsansvarig på Lidens skola in på Netonnets hemsida. Där köptes varor för 29 900 kronor på Roy Resares kort. Inga skriftliga anbud från andra företag begärdes in, också det ett brott mot kommunens regler. Fakturan borde ha stoppats av den som är ansvarig för att attestera Roy Resares fakturor. Problemet är att det är Roy Resare själv som attesterar sitt eget kreditkort, trots att det står i kommunens regler att fakturan inte får attesteras av kortinnehavaren.

– Jag attesterar alla utgifter på Lidens skola, och jag har då ansvariga för alla inköp och som sakgranskar och ser till att allt är korrekt och sen gör jag det i slutändan, säger Roy Resare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.