Det bli fråga om olaga intrång, säger polisens presskommunikatör Börje Öhman.

Ockupationen kan vara olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade ockupationen av BB i Sollefteå som ska inledas klockan 18 på måndagskvällen kan vara lagstridig.

Det beror på om aktionen hålls i offentliga lokaler på sjukhuset eller inte.

– Om den hålls i utrymmen dit demonstranterna inte har behörighet, som till exempel i BB's lokaler, är det att betrakta som olaga intrång som är ett brott i lagens mening. Om den däremot hålls i till exempel i entrén eller i väntrum är det inte fråga om olaga intrång, säger Börje Öhman, presskommunikatör i polisens region nord.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Kan bli Kronofogdeärende

Om landstingsledningen eller någon annan part skulle polisanmäla aktionen som till exempel egenmäktigt förfarande skulle det kunna bli fråga om en avhysning. I så fall blir det ett ärende för Kronofogden.

– Men då blir det en process där de personer som anmälts ska delges. Och om Kronofogden vill ha en avhysning verkställd måste de vända sig till polisen för handräckning, säger Börje Öhman.

”Svårt att säga”

SVT: Hur ska polisen förhålla sig till den här aktionen som det ser ut just nu?

– Det är att säga för närvarande. Det beror lite på hur det hela utvecklas. Om det skulle bli fråga om en ordningsstörning kommer vi kanske att kallas dit av det skälet, säger Börje Öhman.

– Men grundprincipen är att en ockupation av en verksamhet på ett sjukhus är olaglig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet