Nya anklagelser i Ocean Gala-affären

Uppdaterad
Publicerad

Floating Accommodations är på krigsstigen och går till ny attack mot bland annat Härnösands kommun och regeringen. Kjell Tandberg, delägare i företaget, säger att man bland annat sitter inne på Facebook-konversationer mellan kommunen och regeringen, konversationer som han anser kan vara olagliga. 

Det redan höga tonläget mellan ägarna av flyktingfartyget Ocean Gala och Härnösands kommun skruvas upp ytterligare. Kjell Tandberg har tidigare uttryckt att att såväl Länsstyrelsen, Härnösands kommun som Migrationsverket konspirerar mot företaget för att stoppa fartyget som ligger förankrad i Utansjö hamn.

Varje dag som fartyget ligger där kostar det enligt avtalet 800 000 kronor per dag, eller närmare 280 miljoner kronor per år. 

Asylbåt i Härnösand

Nu ankllagas regeringen för att vara inblandade i konspirationen.

– Det försiggår kommunikation i kanaler som inte är kommunens vanliga, bland annat genom Facebook messenger till centralt placerade personer i Sveriges regering och andra. Och det verkar som om den kommunikationen är koordinerad, säger Kjell Tandberg. 

Förtegen om kommunikationen

Han vill inte gå in på vad som ska ha skrivits i meddelandena som ska ha skickats. Men företaget menar att kommunikationen som skett kan vara olaglig och man har därför lämnat över informationen till polisen. 

– Vi får ständigt in mer information om aktiviteterna som försiggår. Vi har också fått tips om att beslut som tagits av länsstyrelsen och kommunen är baserad på felaktiga underlag, säger Kjell Tandberg. 

Vill betala för tips

Företaget säger att man fortfarande vill ha in fler tips och till och med är beredd att betala ut tipspengar till dem som hjälper till att avslöja ”myglet bakom kulisserna”, som Tandberg uttrycker det. 

Däremot vill man inte gå in på vilka summor det rör sig om.

– Vi har fått tips men vi har inte betalat ut något än, säger Kjell Tandberg.

Infekterad tvist

Tvisten mellan företaget, Härnösands kommun, Migrationsverket, Länsstyrelsen och hamnägarna har pågått en tid och är infekterad. Tidigare Floating Accommodations polisanmät Härnösands kommun och hotat med att stämma Migrationsverket på 280 miljoner kronor om man väljer att bryta avtalet.  

Läs mer om turerna här.

När SVT ringer till regeringsföreträdare säger man att man ska undersöka ärendet och kunna ge en kommentar på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet