Foto: TT

Olika syn på utanförskap i Västernorrland

Publicerad

En ny undersökning visar att politikernas åsikter om utanförskap går vitt isär i Västernorrlands kommuner.

I veckan släppte försäkringskoncernen Skandia en enkät som utförts med hjälp av konsultföretaget Demoskop. I undersökningen har 4 250 kommunpolitiker fått ge sin syn på i vilken mån man brottas med problem kring socialt utanförskap, det vill säga när en grupp människor känner sig utestängd från exempelvis kultur eller arbetsliv.

Undersökningen visar att 57 procent av de folkvalda i landets storstadsområden tycker att utanförskapet förvärrats de senaste fem åren, medan förtroendevalda i mindre kommuner har en ljusare bild.

Stora ansträngningar

Boel Godner (S), kommunstyrelseordförande i Södertälje, säger till tidningen Hem & Hyra att man jobbar hårt med att komma åt utanförskap i skolor och bostadsområden. Men trots ansträngningarna svarar 79 procent av de tillfrågade att det sociala utanförskapet antingen är oförändrat eller större än för fem år sedan.

Boel Godner menar att den främsta orsaken är den så kallade ebo-lagen, som gör att många nyanlända väljer att bosätta sig hos släkt och vänner eller tar hjälp av någon bekant för att hitta bostad. 

– De allra flesta bosätter sig från första dagen i Sverige i ett socioekonomiskt utsatt område och på så vis cementeras segregationen. Trångboddhet och svårighet att lära sig svenska gör det svårt att komma in i samhället, säger hon.

Olika syn

Undersökningen visar att situationen i Västernorrlands kommuner är mycket olika. I till exempel Sundsvall anser 53 procent av de tillfrågade att situationen blivit sämre men motsvarande siffra för Ånge är 0 procent. Ingen där tycker alltså att det blivit sämre de senaste fem åren.

Fler positiva röster hörs också från Kramfors och Örnsköldsvik. I Timrå och Sollefteå överväger de röster som anser att läget försämrats och i Härnösand står det och väger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.