Örnsköldsvik höjer brandskyddet

Uppdaterad
Publicerad

ÖRNSKÖLDSVIK Det nya äldrecentrat i Örnsköldsvik är ett drömexempel på hur det ska se ut på ett modernt äldreboende. Var man än vänder blicken ser man brandskyddsutrustning.

Brandvarnare som känner av både värmestrålning och partiklar i luften. Sprinklersystem i hela huset. På alla åtta våningar finns brandfiltar och brandslangar utplacerade på flera platser.

Och så en panel som visar precis var en eventuell brand härjar.

– Dessutom utbildar vi vår personal kontinuerligt, så att det alltid ska finnas personal med färsk utbildning på avdelningarna,

säger Mildred Pettersson, brandskyddsombud på äldrecentrum i Örnsköldsvik.

Behovet inventeras

Men behovet att stärka brandskyddet för utsatta grupper i samhället är stort. Så mycket som tre av fyra eldsvådor med dödlig utgång drabbar människor som är i extra behov av stöd och hjälp. Därför genomför nu Räddningstjänsten i Örnsköldsvik, i samarbete med flera kommunala förvaltningar, landstinget, ÖviksHem,

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarföreningen en inventering av dessa gruppers brandskydd.

– Det kan vara äldre som bor själva, handikappade, gruppboenden eller andra människor som behöver stöd, säger Arne Persson, ställföreträdande räddningschef.

– I varje hem ska det finnas brandvarnare och brandfilt och i vissa fall även spisvakt om man börjar bli glömsk.

Dessutom ska man veta hur man ska agera om det börjar att brinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.